در این مقاله بخوانید

در این مقاله قصد داریم تفاوت سنگ مصنوعی و سنگ طبیعی را برای شما بیان کنیم تا بهترین انتخاب را داشته باشید
سنگ‌ها از پرکاربردترین مصالح هستند که از آنها می‌توان درتمامی صنعت ها به خصوص ساختمان سازی استفاده کرد ازجمله  نمای بیرونی گرفته تا دیوارها و پله‌های داخلی ، اما با توجه به اینکه دو نوع سنگ طبیعی و مصنوعی در بازار وجود دارد و هر کدام انواع و ویژگی‌های خاص خود را دارند، شاید انتخاب نوع سنگ کمی مشکل باشد. با محبوب شدن سنگ مصنوعی شاهد رقابت آن با سنگ طبیعی هستیم و این نوع سنگ توانسته بازار کار مناسبی را فراهم کند اگر شما هم از علاقه مندان به این صنعت هستید میتوانید به دوره اموزش ساخت سنگ مصنوعی مراجعه کنید 

سنگ مصنوعی یا سنگ طبیعی !

در ابتدا باید توضیحات مختصری راجب هر کدام بدانیم : 

موما دریچه ای به آموزش

سنگ طبیعی

سنگ‌های طبیعی همان‌طور که از نام آن پیداست، توسط طبیعت و طی هزاران سال بوجود می‌آیند. سنگ‌های طبیعی از مناطق مختلف زمین استخراج می‌شوند. ویژگی هر منطقه بر نوع، رنگ، بافت و البته ارزش سنگ تأثیر می‌گذارد. سنگ‌های طبیعی به‌خاطر رنگ و طرح رگه‌ها بسیار منحصربه‌فرد هستند، یعنی نمی‌توان هیچ دو قطعه سنگ طبیعی را کاملاً شبیه به‌هم پیدا کرد. این ویژگی سنگ‌های طبیعی بسیار مورد استقبال متخصصین ساختمان‌سازی قرار گرفته است  برخی از محبوب‌ترین انواع سنگ‌های طبیعی عبارتند از گرانیت، مرمر، کوارتز، سنگ آهک، ماسه‌سنگ، تراورتن و مرمریت 

سنگ مصنوعی

به طور معمول، یک سنگ مصنوعی از بتن و مواد سنگی یا خاک رس، فلدسپات و شن کوارتز تشکیل شده است که برای محصول نهایی تحت فشار و قالب گیری قرار می گیرند.
بعلاوه، این محصول بصورت مصنوعی رنگ و صیقل داده می شود تا به ظاهر آن با سنگهای طبیعی شباهت داشته باشد. سنگهای مصنوعی نیز از تنوع زیادی در رنگ و نقش برخوردارند؛ از انواع سنگ های مصنوعی می توان کاشی، سرامیک، سنگ های آنتیک، کورین و… نام برد که طرفداران خود را دارند

 سنگ مصنوعی در دهه 1980 در بازار عرضه شد و تقاضای مردم برای استفاده از سنگ هایی یکدست و یکنواخت، محرک این اختراع بود.

سنگ مصنوعی

تفاوت و مقایسه سنگ مصنوعی و طبیعی

هزینه

اولین و شاید مهم ترین تفاوتی که می توانیم بین سنگ مصنوعی و طبیعی قراردهیم قیمت آن است . قطعا سنگ های طبیعی نسبت به سنگ های مصنوعی هزینه بیشتری دارند و گرانتر هستند. این هزینه بالا از عواملی نظیر : سختی استخراج ، جابه جایی و بازیابی آن تأثیر می پذیرد.

تطبیق پذیری

سنگ مصنوعی از نظر تطبیق پذیری خیلی مناسب تر است زیرا میتوان آن را به روش های مختلف و در قالب های متفاوت  تولید کرد . بنابراین سنگ مصنوعی نسبت به سنگ طبیعی تنوع بیشتری دارد .

دوام و ماندگاری

سومین تفاوت سنگ مصنوعی و طبیعی در دوام و ماندگاری است . ماندگاری یک سنگ به خصوص در ساختمان سازی حائز اهمیت است و همیشه مورد توجه بوده است . سنگ مصنوعی عمر کمتری داشته و به مرور زمان نیز زیبایی خود را بیش از پیش از دست میدهد اما در مورد سنگ طبیعی این گونه نیست . بنابراین سنگ طبیعی سالهای طولانی دوام می آورد بی آنکه از ارزش و زیبایی آن کاسته شود .

ظاهر

عیان ترین تفاوت سنگ مصنوعی با سنگ طبیعی در ظاهر است . اگر دقت کرده باشید سنگ های طبیعی رنگ و طرح یکسانی ندارند و نمی توان دو ظاهر رنگی متشابه به هم را یافت ، البته این تفاوت در زمینه های مختلف جذاب است .

اگر به دنبال سنگی هستید که ظاهری یکسان را به شما ارئه دهد ؛ سنگ مصنوعی راه‌حل شما خواهد بود 

مقاومت

مقاومت سنگ‌های طبیعی و مصنوعی مخصوصاً در بلندمدت بسیار متفاوت است . اکثر سنگ‌های طبیعی در طول زمان فرسایش کمتری دارند و چندان قابل‌ نفوذ نیستند همین امر باعث مقاومت بیشتر آنها در طول زمان می‌شود. به عنوان نمونه می توانید به بنا های تاریخی نگاه کنید که با گذشت چندین سال همچنان باقی مانده است اما سنگ مصنوعی به مرور زمان در اثرعواملی مانند باران، گرد و خاک، باد یا نور مستقیم خورشید بسیار آسیب پذیر میشود و کیفیت ورنگ آن دچار افت می شود .

وزن

در ادامه به یکی دیگر از تفاوت های سنگ مصنوعی با سنگ طبیعی می رسیم . سنگ های مصنوعی از لحاظ وزنی 20 تا 30 درصد سبک تر از سنگ های طبیعی هستند . همین امر باعث سهولت در نصب و جا به جایی آن میشود و در قیمت تمام شده سنگ تأثیر می گزارد .

سلامت و محیط زیست

در بحث زیست محیطی سنگ طبیعی دست بالاتر را نسبت به سنگ مصنوعی دارد . برای تولید سنگ مصنوعی از مواد شیمیایی نیز استفاده می شود که عمدتاَ از منابع تجدید ناپذیر و غیر قابل بازیافت هستند که برای سلامت انسان و محیط زیست مضر هستند.  از طرف دیگر، سنگ طبیعی یک ماده کاملا سبز و ساخت طبیعت است که هیچ ماده شیمیایی یا بخار سمی توسط آن تولید نمی شود . انتخاب سنگ طبیعی می تواند به کاهش گازهای گلخانه ای کمک کند و ویژگی قابل تمایز آن ، قابل بازیافت بودن است .

این موارد از مهم ترین تفاوت های بین سنگ مصنوعی و طبیعی بود که به طور خلاصه هر یک را شرح دادیم .

تفاوت و مقایسه سنگ مصنوعی و طبیعی

مزایا و معایب سنگ مصنوعی و طبیعی

مصنوعیطبیعی
سبک بودنسنگین بودن
تنوع بالاتنوع محدود
ماندگاری پایینماندگاری بالا
استفاده در صنایع خانگیاستفاده در ساختمان سازی
قیمت پایینقیمت بالا

هر دو سنگ مصنوعی و طبیعی دارای مزایا و معایبی هستند. بنابراین تشخیص اینکه کدام یک برای شما ایده آل است فقط به موقعیت مکانی، میزان بودجه و چشم انداز طراحی شما بستگی دارد.

برای مثال اگر میخواهید برای نمای ساختمانی از سنگ استفاده کنید فاکتور های پیش روی شما عبارتند از :

میزان بودجه ای که در نظر دارید

شکل ، طرح ، رنگ و تنوع

دوام و ماندگاری

و…

اگر برای استفاده های ثانویه دیگر مانند تولید اکسسوری و امثال آن نیاز دارید پیشنهاد ما سنگ مصنوعی است .

سوالات متداول

سنگ های طبیعی همان طور که از نام آن مشخص است از دل طبیعت ساخته می شوند و استفاده و کاربرد آنها در صنعت ساختمان سازی از مزایا و معایب خودش برخوردار است. اما سنگ های مصنوعی، سنگ های ساخته شده با دست بشر هستند که به طور حتم معایبی دارند که باید آنها را بشناسید.

مهمترین سنگ های طبیعی که در ساختمان سازی کاربرد های فراوانی دارند، عبارتند از:
مرمر _گرانیت _سنگ آهک _تخته سنگ _ماسه سنگ _بازالت _کوارتز
یکی دیگر از بهترین انتخاب ها از میان انواع سنگ های طبیعی، ستگ گرانیت مشکی نطنز است.

سنگ مصنوعی از خورده سنگ‌ و پودر سنگ‌های مختلف که در حین فرآیند استخراج یا فرآوری در کارخانجات سنگبری ایجاد می‌شوند، ساخته می‌شود. خوشبختانه این اقدام (ساخت سنگ مصنوعی با پودر سنگ) از هدر رفت ضایعات و باطله‌های سنگبری جلوگیری به عمل آورده و اتفاقا با ابتکاری جذاب سبب تحولی در ساخت و ساز و هم چنین زیباسازی دکوراسیون شده است. به طور معمول ساخت سنگ مصنوعی با پودر سنگ‌های طبیعی متنوع مرمر، تراورتن، پودر سنگ جوشقان (نرم، سفید و درخشان) تهیه می‌شود.

این محصول از ترکیب : ماسه طبیعی، سیمان، رزین پلیمری و رنگدانه‌های طبیعی به دست می آید. وزن و قیمت تمام شده سنگ‌های مصنوعی به مراتب از سنگ‌های طبیعی کمتر می‌باشد.

ملات آماده شده باید در مدت ۲۰ دقیقه قالب گیری شود.
جهت تولید سنگ‌های رگ دار و دو رنگ شما نیاز به دو میکسر دارید.
رنگ زمینه را داخل میکسر بزرگ و رنگ رگه را داخل میکسر کوچک تر میکس می‌نماییم.اول رنگ رگه یا لکه مانند را به صورت دلخواه داخل قالب ریخته و سپس رنگ اصلی را به آن اضافه می‌کنیم. یا اینکه می‌توانید از پودر سنگ رنگی استفاده کنید.

رزین باعث شکسته شدن مولکول‌های سیمان شده و در نتیجه موجب افزایش مقاومت می‌گردد. بر خلاف تصور رزین تاثیر چندانی در براق شدن سنگ مصنوعی ندارد.
درواقع مواردی که باعث براق شدن سنگ مصنوعی می شود عبارت است از:
صیقلی و با کیفیت بودن قالب مورد استفاده.
ویبره مناسب به حدی که دیگر حباب هوا از آن خارج نشود.
جلوگیری از رسیدن هوا به ملات بعد از قالب گیری ۲۴ ساعته.
آب مورد استفاده در مراحل ساخت سنگ مصنوعی با پودر سنگ باید دارای کمترین املاح بوده و حداقل مقدار قابل آشامیدن باشد.

به طور حتم، انواع سنگ های طبیعی برای ساختمان سازی نسبت به سنگ های مصنوعی هزینه بیشتری دارند و گرانتر هستند. چون استخراج و بازیابی آنها کاری سخت و بسیار دشوار است که هزینه نهایی فروش سنگ های طبیعی را افزایش می دهد. از طرفی هم نحوه نصب و جابجایی آنها نسبت به سنگ های مصنوعی سخت و مشکل تر است که همین باعث افزایش قیمت سنگ طبیعی در ساختمان سازی می شود.

از آنجایی که سنگ های طبیعی تخلخل کمتری دارند، بادوام تر هستند. رنگ آنها کاملا ثابت و طبیعی است و به مرور زمان از بین نمی رود. اگر چه سنگ های طبیعی گران هستند، اما مزایایی مانند طول عمر، سهولت نگهداری، ماندگاری و پایداری آنها ارزش سرمایه گذاری و خرید شان را دارد.

سنگ های مصنوعی از نظر ظاهری شبیه به سنگ های طبیعی هستند اما وزن کمتری دارند.

سنگ های طبیعی مانند بازالت نسبت به سنگ های مصنوعی در برابر باران، موریانه و پوسیدگی استحکام و مقاومت بسیار بالاتری دارند و نحوه نگهداری و نصب آنها آسان تر است.