در این مقاله بخوانید
کشت هیدروپونیک یکی از روشهای کشاورزی است که امروزه به محبوبیت خیلی زیادی رسیده دلیل این محبوبیت رفع مشکلاتی مانند کمبود آب و کیفیت پایین خاک بوده.
در این نوع کشت ریشه گیاه به طور کامل در آب قرار میگیرد و با استفاده از کودهای مناسب آب را مغذی کرده تا این مواد توسط ریشه گیاه که در آب است جذب شود و بدون خاک رشد کند.
با تکنولوژی حال حاضر میتوان خیلی از گیاهان را با روش کشت هیدروپونیک تولید کرد اما خیلی از این گیاهان کشت آنها به روش هیدروپونیک توجیه اقتصادی ندارد به طور مثال کشت هیدروپونیک گندم نادرست است و توجیه اقتصادی نخواهد داشت همینطور کشت خیلی از گیاهان به روش هیدروپونیک سخت است و نیاز به تجربه دارد.
در ادامه ما گیاهانی را به شما معرفی میکنیم که کشت هیدروپونیک آسانی دارند و برای شروع مناسب است و با کشت آنها هم میتوانید به سود برسید هم تجربه لازم برای کشت گیاهانی که نیاز به مهارت دارند را کسب کنید.
آموزش کشت هیدروپونیک
این نوع کشت کم هزینه و آسان است اما باز هم نیاز به تجربه و کسب مهارت دارد که بتوانید در آن به سود عالی برسید. حتما قبل از اجرای این کشت یک آموزش کشت هیدروپونیک مناسب ببنید و راجب این کار تحقیق کنید تا یک سرمایه گذاری موفق و درست داشته باشید.
با موما همراه باشید…
معرفی بهترین گیاهان برای کشت هیدروپونیک
•کشت هیدروپونیک کاهو:
رشد این گیاه به روش کشت هیدروپونیک راحت است و شما میتوانید برای شروع این گیاه را انتخاب کنید و به محصولی خوب برسید.
•روش کشت:
1) ابتدا شما باید سیستم هیدروپونیک خود را پیاده سازی کنید و بهتر است برای کشت این گیاه از روش dwc و شناور کردن نهال ها در آب استفاده کنید.
2) شما باید نهال کاهو تهیه کنید برای اینکار میتوانید یک بستر کشت بسازید و بذر کاهو را بکارید و زمانی که جوانه کاهو به 5-6 سانتی متر رسید به بستر کشت هیدروپونیک انتقال دهید.
3) بعد از انتقال نهال مراقبتهای لازم را انجام بدهید بررسی کنید گیاهان شما آفت نگیرند و نور مناسبی داشته باشند.
4) دقت داشته باشید برای مغذی کردن آب از کودی استفاده کنید که دارای سه عنصر اصلی یعنی نیتروژن ، پتاسیم ، فسفر باشد و همینطور دوز مصرفی کود را به درستی برای کاهو استفاده کنید.
بعد از گذشت سی روز محصول شما آماده برداشت است و میتوانید از آن استفاده کنید.
•کشت هیدروپونیک گوجه فرنگی:
•روش کشت:
1_ ابتدا باید نوع سیستم هیدروپونیکی را که می خواهید از آن استفاده کنید را انتخاب کنید. چندین نوع سیستم هیدروپونیکی وجود دارد، از جمله سیستم NFT (تغذیه مستقیم فیلم نازک)، سیستم تراکم دانه (DWC) و سیستم ته دانه (ebb and flow).
2_ همچنین، باید نهال گوجه فرنگی را تهیه کنید. بهتر است از بذر استفاده نکرده و نهال را مستقیما بخرید یا از قلمه استفاده کنید که در این مورد باید فصل قلمه زدن را انتخاب کنید.
3_ محیط هیدروپونیکی خود را آماده کنید. باید محفظهای برای قرار دادن گیاهان، ضد علفکش، سیستم تهویه و سیستم نورپردازی را در نظر بگیرید.
4_ محلول غذایی کاهو را برای گوجه فرنگی تنظیم کنید. محلول غذایی باید شامل عناصر غذایی اصلی نظیر نیتروژن، فسفر، پتاسیم و عناصر کممقدار باشد.
5_ و محلول غذایی را به موقع تغییر دهید. همچنین، باید محیط را بهینه نگه دارید، از جمله تنظیم دما و رطوبت هوا، کنترل آفات و بیماریها و تهویه مناسب.
6_ برداشت محصول: بعد از گذشت مدت زمانی، گوجه فرنگی را برداشت کنید. آنها را با دقت ببرید و لذت ببرید!
•کشت هیدروپونیک توت فرنگی:
مراحل کشت هیدروپونیک این گیاه همانند گوجه فرنگی است و برای صرفه جویی در وقت شما آن ها را تکرار نمیکنیم اما نکات مورد نیاز را در زیر بیان میکنیم.
- بهتر است از روش dwc استفاده کنید.
- توت فرنگی گیاهی فصلی است و برای کشت، فصل را در نظر بگیرید.
- این گیاه نیاز به گرده افشانی هم دارد.
- دقت کنید فاصله بوته ها حداقل 15 سانتی متر باشد.
- این گیاه نیاز به هرس نیز دارد.
نکته مهم
در کشت تمامی این گیاهها باید توجه داشته باشید دما و رطوبت را با توجه به نیاز گیاه تنظیم کنید.
Ph آب را تنظیم کنید حتما و در صورت مشاهده آفت سم مناسب را استفاده کنید.
نتیجه گیری
همانطور که گفتیم کشت هیدروپونیک محبوبیت زیادی پیدا کرده اما شما اگر میخواهید این سیستم را پیاده سازی کنید بهتر است توجه کنید در صورت مشکل آب یا کیفیت پایین خاک اینکار را انجام دهید و حتما آموزش لازم ببینید و تحقیقات مورد نیاز را انجام دهید.
سوالات متداول
گیاهان سبزیجات مانند خیار، گوجه فرنگی، کلم، اسفناج و ریحان به عنوان گیاهان مناسب برای کشت هیدروپونیک برای مبتدیان شناخته می شوند.
استفاده از آب کیفیت بالا و محلول غذایی شیرین و تعادل دادن سطح PH محلول غذایی به عنوان موارد اساسی مطلوب است
-در روش هیدروپونیک، گیاهان در محیطی قرار می گیرند که به جای خاک از محلول آبی غنی شده با مواد مغذی برخوردار است که از طریق انبار شدن در خاک به گیاه ارائه می شود. این روش به وسیله پمپ های هوا یا ابزار دیگری که هوای تازه به گیاهان می رساند، بهبود یافته است.
محیط های دیواره هیدروپونیک یا سیستم تانک تغذیه هیدروپونیک برای مبتدیان مناسب هستند چون این مدل ها برای شروع آسان بوده و از منابع آب و مواد مغذی کمتری استفاده می کنند.
گیاهان هیدروپونیک برای رشد خود نیاز به حداقل 6-8 ساعت نور مستقیم روزانه دارند. اگر نور به میزان کافی فراهم نشود، ممکن است گیاهان شما رشد مناسبی نداشته باشند.
برای استفاده از آب به عنوان محیط کشت، ابتدا باید محلول آبی حاوی مواد مغذی را طبق دستورالعمل تهیه کرده و سپس کنترل نور، دما و رطوبت محیط محیط را نیز در نظر گرفت.
برای کشت هیدروپونیک برای مبتدیان، تجهیزاتی نظیر دستگاه نظم پمپ آب، فیلتر آب، مخزن آب، مهره های هیدروپونیک، محلول غذایی، سیستم رشد سبزیجات و سایر لوازم کشت به عنوان لازمه های اساسی مطلوب هستند.
باید در نظر داشت که مراقبت و نظارت مداوم از گیاهان، کنترل سطح PH و EC محلول غذایی، حفظ تمیزی تجهیزات، مدیریت منابع آب و نور مناسب برای گیاهان از جمله موارد مهمی است که باید مد نظر قرار گیرند.