در این مقاله بخوانید

استفاده از شمع از گذشته بسیار مرسوم بوده و هنوز مردم در مراسم‌های مختلف از آن استفاده مي‌كنند و این موضوع در ميان کشورهای مختلف با فرهنگ و آداب ‌و رسوم و مذاهب گوناگون مشترك است. در گذشته از شمع، برای تامین روشنایی و به نوعی منبع نور و بعضی ‌اوقات براي توليد گرما استفاده می‌کردند.

در آن زمان طبق گفته کتب تاریخی شمع با خیساندن نی در چربی حیوانات، توسط مصریان باستان تولید می‌گشت. اما امروزه با توجه به کاربرد بیشتر شمع در  مجالس ترحیم، عزاداری، عروسی، جشن تولد و اماکن مقدس و مذهبی و… تولید آن نیز توسط پارافین انجام می‌گیرد و خیلی از افراد از این طریق کسب درآمد می‌کنند. بهترین راه برای وارد شدن به این حرفه استفاده از یک دوره مناسب آموزش شمع سازی برای فروش است. این دوره را می‌توانید از طریق سایت موما به راحتی تهیه کنید و در این حرفه بدرخشید.

شمع سازی در خانه

شمع سازی در خانه

شمع سازی یکی از هنرهایی است که اکثر خانم‌ها به آن علاقه دارند. شما به روشی ساده می‌توانید شمع سازی در خانه را انجام دهید. نقش شمع در زیبایی و دکوراسیون خانه بسیار پر رنگ است. با کمک انواع شمع‌های شیک و جالب می‌توانید تزیینات خاص و متفاوتی را در دکوراسیون بخش‌های مختلف منزل خود ایجاد کنید و همچنین از این طریق کسب درآمد کنید. 

با توجه به قدمت تاریخی استفاده از شمع می‌توان گفت این حرفه جز مشاغل پردرآمد محسوب می‌شود، زیرا بهتر است بدانید روزانه بیش از 4 میلیارد تومان شمع خرید و فروش می‌شود و این عدد، عدد قابل توجهی است که نشان می‌دهد این بازار، پتانسیل زیادی برای فعالیت دارد.

بنابراین اگر تمایل به کار کردن در خارج از خانه ندارید و از طرفی شرایط اقتصادی موجود، شما را مجبور به کار کردن و کسب درآمد کرده است شغل شمع سازی در منزل یک راه آسان برای کارآفرینی با سرمایه کم در ایران است. برای اینکه بتوایند صفر تا صد این حرفه را فرابگیرید و با بازار هدف آشنا شوید، آموزش شمع سازی موما یک پیشنهاد عالی برای ورود به این حرفه است.

کسب درآمد با شمع سازی بسیار راحت‌ است زیرا بازار کار ساخت شمع هنوز اشباع نشده و روزانه چیزی بین 4 الی 5 میلیارد شمع در ایران تولید و به فروش می‌رسد در نتیجه بازار کار خوب با درآمد عالی می‌توان برای این شغل پیش بینی کرد. با ساخت شمع می‌توان دکوراسیون خانه را تغییر داد و از شمع‌های جذابی برای هدیه دادن یا مراسمات مختلف مثل جشن‌ها و عزاداری‌ها استفاده کرد.

با یادگیری و درست کردن شمع به راحتی می‌توانید بازار فروش آن را نیز پیدا کنید و شمع‌ها را به گل فروشی‌ها، قنادی‌ها، سوپرمارکت‌ها، خرازی‌ها و… بفروشید و کسب درآمد کنید. اگر ساخت شمع را چه برای هدیه دادن و چه برای خودتان یا فروش انجام می‌دهید،

توصیه می‌شود که آن را جدی بگیرید. شما نمی‌توانید یک شمع کامل و عالی را یک روزه بسازید. در واقع، ممکن است چند ماه طول بکشد تا به رمز و راز درست کردن شمع خوش بو و خوش ساخت دست پیدا کنید برای اینکار بهتر است از پکیج آموزش شمع سازی در خانه استفاده کنید.

مراحل کامل براق کردن شمع

مراحل براق کردن شمع

برای ساخت شمع براق باید به یکسری نکات در ابتدای کار توجهش داشته باشید تا شمع تولید شده براق و جذاب بوده و مشتری پسند باشد، امروزه شمع‌های براق طرفداران زیادی دارند که با یادگیری ساخت شمع براق به راحتی می‌توانید به درآمد بالایی برسید. در ادامه به معرفی یکسری نکات و آموزش‌های لازم جهت براق کردن شمع می‌پردازیم.

1_اولین و مهم‌ترین نکته در خصوص داشتن شمع براق نوع پارافین مصرفی برای تولید شمع است. هر چقدر درصد چربی پارافین کمتر باشد شمع براق می‌شود. دومین نکته برای تولید شمع براق نحوه ذوب کردن پارافین است که بهتر است ذوب کردن پارافین روی حرارت گاز و شعله کم به روش مستقیم انجام بگیرد. با اینکار نسبت به ذوب کردن پارافین به روش بن ماری شمع براق‌تری خواهید داشت.

2_سومین نکته در خصوص تولید شمع براق نحوه سرد کردن پارفین است. بهتر است سرد شدن پارافین در دمای محیط انجام بگیرد و اصلا از یخچال و هوای سرد برای سفت یا سخت کردن پارافین استفاده نکنید. هر چه زمان سرد کردن پارافین سریع‌تر باشد شمع کدرتر خواهد شد.

3_نکته بعدی چرب کردن قالب فلزی است. برای براق شدن شمع بهتر است از روغن خوراکی برای چرب کردن قالب فلزی استفاده کنید و برای این کار مقداری از دستمال کاغذی یا پنبه را آغشته به روغن خوراکی کرده و داخل قالب فلزی را می‌پوشانیم. این کار باعث راحت‌تر خارج شدن پارافین بعد از سرد شدن خواهد شد.

در مورد قالب‌های سیلیکونی اگر از قالب سیلیکونی براق استفاده کنید نتیجه نهایی ایجاد یک شمع براق خواهد بود. ولی اگر قالب سیلیکونی کدر باشد نتیجه مطلوبی ایجاد نخواهد شد. بعد از اینکه قالب فلزی را چرب کردید قالب فلزی و سیلیکونی را با سشوار گرم کنید تا محیط قالب نیز گرم شود بعد پارافین را اضافه نمایید. این کار به براق شدن شمع کمک می‌کند.

4_نکته بعدی دمای ریختن پارافین در قالب است که هر چه دمای پارافین بالا باشد روند سرد شدن آن کندتر خواهد بود و شمع براق‌تری ایجاد می‌شود. برای این کار بهتر است از قالب فلزی برای ساخت شمع براق استفاده کنید و دمای پارافین را با دماسنج اندازه بگیرید و وقتی دما بین 90 تا 110 درجه سانتی گراد شد درون قالب فلزی بریزید و اجازه دهید پارفین در دمای محیط سرد شود.

اگر از قالب سیلیکونی برای درست کردن شمع استفاده می‌کنید بهتر است در دمای کمتری این مقدار ریخته شود. اجازه دهید شمع به طور کامل سرد شود و برای خارج کردن شمع اصلا عجله نکنید در غیر این صورت شمع کدر خواهد شد. شمع آماده شده را می‌توانید سلفون پیچی کنید تا براقیت به شمع اضافه شود.

5_نکته آخر، اگر شمعی دارید که مات است و می‌خواهید آن را براق کنید می‌توانید به مقدار خیلی کم روی آن را به وازلین آغشته کنید و سپس سلفون بپچید. این کار باعث براقیت شمع می‌شود توجه کنید تا وازلین و سلفون را به فیتیله نزدیک نکنید زیرا این کار باعث ایجاد سوخت با بوی نامطبوع و ایجاد دوده می‌شود.

وسایل مورد نیاز برای شمع سازی در خانه

وسایل مورد نیاز شمع سازی

#پارافین:

در شمع سازی، پارافین اصلی‌ترین ابزار است به‌طوری که بدون وجود پارافین امکان ساختن شمع وجود ندارد. این ماده از مواد نفتی حاصل می‌شود و از نظر ظاهری سفید رنگ و مات است. نقطه ذوب پارافین متفاوت است اما در روند شمع سازی از نقطه ذوب ۶۰ تا ۶۳ درجه سانتی‌گراد بهره می‌گیریم.‌ پارافین کریستالی، قالبی، شنی، پولکی، ژله‌ای و مایع از انواع مختلف پارافین هستند.

#قالب:

قالب یکی از وسایل بااهمیت برای شمع سازی است. قالب‌ها در انواع جنس و طرح‌های مختلف ساخته می‌شوند. شیشه، پلاستیک، فلز و سیلیکون از جمله موادی است که قالب‌های شمع با آن‌ها تولید می‌شود.

هنرمندان حرفه شمع سازی بر این باورند که قالب‎های شیشه‌ای به دلیل تولید شمع‌های صاف، یکدست و صیقل و همچنین طول عمر بیشتر نسبت به سایر قالب‌های پلاستیکی بهترین قالب‌ها هستند.

اما از نظر اقتصادی اینگونه نیست زیرا قیمت قالب‌های شیشه‌ای نسبت به قالب‌هایی با جنس پلاستیک و فلز بیشتر است. انواع قالب‌های شمع دارای یک حفره در قسمت بالا یا پایین خود برای قرار دادن فتیله درون شمع هستند.

#فتیله:

برای درست کردن شمع مهمترین وسیله و ابزار ضروری فیتیله است. فتیله‌ها به طور عمده از کتان و در اندازه‌های مختلف ساخته می‌شوند. ضخامت فتیله به اندازه شمع بستگی دارد و باید متناسب با آن باشد. انواع قیطانی و نخ برگ دو نوع اصلی فتیله شمع هستند.

#سوزن یا قلاب فتیله:

برای اینکه پارافین ذوب شده را درون قالب بریزید به سوزن یا قلاب فتیله برای نگه ‌داشتن فتیله در مرکز شمع نیاز دارید. برای این کار باید فتیله را به قلاب گره بزنید  و سپس پارافین را درون قالب بریزید.

#اسید استئارین:

برای استحکام بیشتر پارافین شمع از اسید استئارین که یک ماده بدون رنگ، بو و مزه است استفاده می‌شود. بهتر است برای هر ۵۰۰ گرم پارافین از ۵۰ گرم اسیداستئارین استفاده کنید.

#رنگ:

رنگ مخصوص برای شمع سازی یکی دیگر از مواد مورد نیاز برای این کار است. لازم به ذکر است که استفاده بیش از اندازه از رنگ باعث می‌شود شمع به درستی نسوزد در نتیجه کیفیت آن پایین بیاید. برای رنگ کردن شمع از مداد شمعی نیز می‌توانید استفاده کنید. در پارافین‌های پولکی نوعی رنگ با نام رنگ شب نما یا فلورسنت استفاده می‌شود که به صورت پودری تولید می‌شود.

#ظرف مخصوص:

برای ذوب کردن پارافین باید از ظروف مخصوص با جنس استیل یا آلومینیوم استفاده کرد. برای این کار به دو ظرف مخصوص با اندازه‌های بزرگ و کوچک نیاز دارید و ظرف کوچک‌تر که حاوی پارافین است را داخل ظرف بزرگ‌تر که حاوی آب در حال جوشیدن است قرار می‌دهند که پارافین ذوب شود.

#چسب کاغذی:

در موقع ساخت شمع برای اینکه فتیله ثابت نگه ‌داشته شود از چسب کاغذی در ته قالب استفاده می‌شود.

#براکس:

از یک قاشق چای خوری ترکیب براکس و نمک جهت نسوز کردن فتیله شمع استفاده می‌شود. به این ترتیب که مخلوط براکس و نمک را به مدت ۵ دقیقه در حدود یک استکان آب جوشانده و سپس فتیله را وارد مخلوط می‌کنیم. بعد از خارج کردن فتیله لازم است آن را در یک سطح صاف قرار دهید تا کاملا خشک گردد.

استفاده از موم عسل یکی دیگر از روش‌های نسوز کردن فتیله است و برای این روش باید فتیله را به مدت ۵ دقیقه در مومی که با بخار ذوب شده است قرار دهید و با همان روش قبلی خشک کنید.

#عطر:

استفاده از عطر شمع برای حذف بوی نفتی در هنگام سوختن شمع ضروری است. انواع مختلفی از عطر شمع در بازار موجود است و باید همراه با پارافین ذوب شده داخل قالب ریخته شود

#دماسنج:

برای دقت بیشتر در ذوب پارافین می‌توان از دماسنج‌هایی که مخصوص کار شمع سازی هستند استفاده کرد. پارافین در دمای ۶۰ درجه سانتی‌گراد ذوب می‌شود و با گذشت از این دما پارافین بخار می‌شود‌. در نتیجه برای جلوگیری از هدر رفت پارافین بهتر است از دماسنج استفاده کرد.

#قاشق با همزن:

در زمان افزودن رنگ به پارافین برای بهتر حل شدن آن‌ها باهم لازم است.

#اسپری سیلیکون یا روغن مایع: 

از این دو ماده برای جدا کردن شمع از قالب آن استفاده می‌شود.

مراحل ساخت شمع در خانه

مراحل ساخت شمع در خانه

همانطور که گفته شد شمع سازی در منزل یکی از پردرآمدترین شغل‌ها و کسب و کارهای خانگی در ایران است که برای وارد شدن با این حرفه باید صفر تا صد آن را فرابگیرید و بتوانید شمع‌های دلخواه خود را بسازید. برای شروع کار شمع سازی می‌توانید از آشپزخانه منزلتان برای این کار استفاده کنید. و با تکرار و تمرین بهترین و با کیفیت‌ترین شمع‌ها را بسازید.  

برای ساخت شمع در خانه ابتدا وسایل و ابزار مورد نیاز را آماده کنید و سپس در یک ظرف مقداری آب را به جوش آورید. یک قاشق غذاخوری بوراکس را به ظرف حاوی آب جوش اضافه نمایید.

در مرحله بعد مقداری از فیتیله شمع به اندازه قالب یا ابعاد شمع خود را انتخاب کرده یا برش دهید و درون ظرفی که از قبل حاوی آب جوش و بوراکس بود قرار دهید. در این حالت اجازه دهید آب و محتویات درون آن به مدت 15 دقیقه بجوشد و در حالت جوشیده شدن باقی بماند.

سپس فیتیله شمع را از ظرف خارج کنید و با کمی نمک طعام پوشش دهید. بعد از آغشته کردن فیتیله آن را در جایی قرار دهید که خشک شود. وقتی فیتیله شمع خشک شد مقداری پارفین را ذوب کنید و فیتیله را به آن آغشته نمایید سپس فیتیله را خارج کنید و اضافه پارفین را پاک کنید.

در مرحله بعد نوبت به ساخت شمع می‌رسد. برای این کار پارافین را ذوب کنید و اسانس‌های دلخواه را اضافه نمایید. سپس قالب را آماده کنید و فیتیله شمع را در وسط آن قرار دهید. برای اینکه فیتیله در جای خود ثابت باشد می‌توانید از گیره برای نگه داشتن آن استفاده کنید.

انتهای فیتیله را با چسب حرارتی به درون قالب بچسیانید و سمت دیگر آن را با گیره یا هر چیز دیگری ثابت کنید. وقتی فیتیله ثابت شد پارفین را اضافه کنید و اجازه دهید تا خشک شود. به همین راحتی به درست کردن شمع در خانه آشنا شدید.

سوالات متداول

برای براق کردن شمع، می‌توانید از یک لایه نازک از روغن نارگیل یا موم زنبور عسل استفاده کنید. با یک دستمال نرم، مقدار کمی از دستگاه را بمالید و سپس شمع را به آرامی براق کنید.

برخی از اسپری‌ها ممکن است مواد شیمیایی مضری داشته باشند. بهتر است از محصولات طبیعی و مناسب برای شمع استفاده کنید.

بله، حرارت ملایم می‌تواند به نرم شدن سطح شمع کمک کند و در نتیجه براقیت بیشتری ایجاد کند. اما باید از حرارت زیاد خودداری کنید تا شبکه شمع ذوب نشود.

بله، برخی از رنگ‌ها می‌توانند به افزایش براقیت و جذابیت شمع کمک کنند. اما توجه داشته باشید که از رنگ‌های غیر سمی و مخصوص شمع استفاده کنید.

بله بهتر است از موم‌های با کیفیت بالا استفاده کنید. موم‌های طبیعی مانند موم زنبور عسل معمولاً براق‌تر از موم‌های مصنوعی هستند.

بله اگر می‌خواهید شمع های رنگی و معطر داشته باشید، در این مرحله رنگ و عطر مورد نظر خود را اضافه کنید.