در این مقاله بخوانید
شمع سازی قدمتی دیرینه دارد و به زمان رومیان و آتروسکها بر میگردد. در آن زمان برای ساخت شمع از پیه حیوانی و نی استفاده میکردند. با گذشت زمان و با پیشرفت تکنولوژی در قرن 19 شیمیدان فرانسوی توانست اسید استئاریک را از چربی حیوانات جدا کند و مومهای استئارین را بسازد. بعد از گذشت چند سال و صنعتی شدن ساخت شمع با پارافین که محصول فرعی نفت خام است انجام گرفت که امروزه ساخت شمع را به راحتی امکان پذیر کرده است. برای سلیقههای مختلف انواع شمع به شکلهای متفاوت در قالب ساخته میشوند. انواع قالب شمع سازی مانند قالب آلومینیوم، قالب پلاستیکی، قالب فلزی، قالب سیلیکونی و قالب شیشهای هستند. برای شروع کار شمع سازی ابتدا باید با انواع قالبها آشنا شوید و سپس ساخت انواع شمعها را یادبگیرید، برای این کار دوره آموزشی شمع سازی بهترین گزینه برای حرفهای شدن شما در این کار خواهد بود.
معرفی انواع قالب شمع سازی
شمع سازی به عنوان یک هنر که امکان خلق آثار هنری مختلفی را فراهم میکند محبوبیت بالایی در بین هنرمندان دارد. همین موضوع باعث میشود تا بسیاری از افراد از هنر شمع سازی برای کسب درآمد استفاده کنند. البته برای انجام این کار نیاز به تهیه و خرید وسایل شمع سازی است، وسایل شمع سازی طیف گستردهای از لوازم مختلف را شامل میشود که مهمترین وسیله آن قالب شمع است. تنوع شمع با تنوع قالبهای آن شناخته میشود. هر شمع اگر به لحاظ شکل ظاهری و هندسی با اشکال گوناگون تولید میشود به خاطر استفاده از قالبهای متفاوت است. در گذشته قالبهای شمع معمولا از فلز ساخته میشدند، اما امروزه میتوانید قالبهای شمع را در خانه با هر جنس و طرحی بسازید. در دوره آموزشی وبسایت موما شمع سازی شما میتوانید با انواع قالبها و نحوه ساخت آنها آشنا شوید. قالب فلزی، سیلیکونی، پلاستیکی، شیشهای و… جز قالبهای پرطرفدار صنعت شمع سازی هستند. هر یک از این قالبها مزیتها و معایبی دارد، اما آنچه که اهمیت دارد این است که بتوان شمع مرغوبی در قالبها ساخت. به طور کلی قالبهای شمع سازی جز وسایل ضروری این هنر محسوب میشوند و عملا بدون آنها امکان ساخت شمع با اشکال و طرحهای مختلف وجود ندارد این قالبها را میتوان در ابعاد مختلف تهیه و حتی تولید کرد.
3 مزیت منحصر به فرد قالب فلزی نسبت به سایر قالبهای شمع سازی
به وسیله انواع قالب شمع سازی با جنس و شکلهای مختلف، میتوانید شمعهای مورد علاقه خود را درست کنید و از آنها استفاده کنید. قالب فلزی یکی از انواع قالبهای شمع سازی است که این قالبها به دلیل ماندگاری بالا تقاضای زیادی دارند. مهمترین دلیل استفاده از قالبهای فلزی محکم بودن آنها است. برای بهتر شدن کیفیت شمع باید به دمای قالب ریزی توجه کنید و این کار نیازمند قالبی است که در دمای بالا خراب نشود. این قالبها معمولا از فلزهایی مانند آلومینیوم، فولاد، برنج و غیره ساخته میشوند. قالب شمع فلزی طول عمر زیادی دارد و به تعمیر و نگهداری کمی نیاز دارد. قالبهای فلزی درز ندارند و میتوان برای مدت طولانی از آنها استفاده کرد.
1- قالب فلزی دوام بیشتری دارد و میتواند برای تولید شمع به صورت تکراری استفاده شود.
2- شکلپذیری بالاتری دارد و به تولید کنندگان شمع این امکان را میدهد که شمعهای با شکلهای مختلف و منحصر به فردی تولید کنند.
3. دارای سطح صاف و صیقل داده شدهای است که برای تولید شمعهایی با سطح صاف و بدون نوار و زبری میتوان استفاده کرد.
معایب قالب فلزی:
# قالب فلزی دارای هزینه بالایی است و ممکن است برای شمع سازانی که در مقیاس کوچک فعالیت میکنند، هزینهی بیشتری به همراه داشته باشد. قیمت قالب شمع سازی با توجه به جنس و ابعاد قالب تعیین میشود.
# برای تولید شمعهایی با اشکال پیچیده توصیه نمیشود.
نکاتی مهم از پرطرفدارترین قالب صنعت شمع سازی( قالب سیلیکونی)
شمع سازی یک سرگرمی محبوب است که به افراد اجازه می دهد شمعهای منحصر به فرد و شخصی خود را بسازند. یکی از ابزارهای لازم و ضروری در ساخت شمع استفاده از قالبهای مناسب است. از انواع قالبهای شمع سازی میتوان به قالب شمع سیلیکونی که جز قالبهای لاستیکی است، اشاره کرد که یکی از پرطرفدارترین و پرکاربردترین قالبها در صنعت شمع سازی محسوب میشود. قالبهای سیلیکونی از مادهای انعطاف پذیر و بادوام به نام سیلیکون ساخته میشوند. این قالبها در طرحها و اندازههای مختلف در بازار وجود دارد. ویژگی این قالب این است که شمع به راحتی از آن جدا میشود و نیازی به استفاده از ماده آزاد کننده مانند روغن یا اسید یا اسپری سیلیکون نخواهد بود. ویژگیهای منحصربه فرد این قالبها داشتن هزینه کمتری نسبت به سایر قالبها به خصوص قالبهای فلزی است. برای تولید شمعهایی با اشکال پیچیده استفاده میشود و دارای سطح غیر چسبنده است که باعث میشود شمع به راحتی از قالب جدا شود. انعطاف پذیری سیلیکون کار با آن را آسان میکند. قالبهای سیلیکونی در مقایسه با مواد سفتتر مانند پلاستیک انعطافپذیر و سبک هستند و پس از تشکیل کامل یک قطعه، جدا کردن آنها نیز آسانتر است. قالبهای سیلیکونی در دو نوع یک تیکه و دو تیکه ساخته میشوند که در دوره آموزشی شمع سازی به نحوه ساخت و استفاده آنها اشاره شده است.
•قالبهای سیلیکونی یک تیکه:
این قالبها همانطور که از اسمشان پیداست از یک جز یا یک تیکه درست شدهاند و برای خارج کردن شمع نیازی به صرف انرژی نیست. برای ساخت انواع شمعهای کوچک استفاده میشود و معمولا شمعهای ساخته شده با این قالبها ارزان قیمت هستند. قیمت قالب شمع سازی این مدل کمتر از قیمت قالب سیلیکونی دو تیکهای و فلزی و قالبهای شیشهای است.
•قالبهای سیلیکونی دو تیکه:
برای ساخت شمعهای نسبتا بزرگ استفاده میشود، هنگام استفاده از این قالبها باید به آبندی قالبها توجه شود زیرا به دلیل دو تیکه بودن ممکن است حین ریختن پارافین به داخل قالب از بین فاصله دو تیکه پارافین بیرون بریزد. هنکام کار با این قالبها باید دقت و توجه بیشتری داشت. همچنین این نوع قالب از جنس پلیمر ساخته شده و نچسب است.
معایب قالب سیلیکونی:
# دوام کمتری نسبت به سایر قالبها به خصوص قالبهای فلزی دارد و ممکن است برای تولید شمع به صورت تکراری، قابل استفاده نباشد.
# سطح آن ممکن است ناهمواری داشته باشد و برای تولید شمع با سطح صاف و بدون نوار و زبری، نیاز به صیقل دادن داشته باشد.
# یکی از معایب دیگر این قالب ماندگاری بو است.
چرا از قالب سیلیکونی برای شمع سازی استفاده کنیم؟
در گذشته شمع سازی برای روشنایی و گرما بخشیدن به منازل استفاده میشد، اما امروزه به وسلیهای جهت تزئین و دکوراسیون تبدیل شده است. برای اینکه شمع جلوه زیبایی به خود بگیرد به قالب نیاز دارد. قالبها در جنس و ابعاد مختلف وجود دارند که یکی از زیباترین نوع قالبها که کار با آن بسیار لذت بخشتر از سایر قالبها است، قالب شیشهای است. نکته قابل توجه و جالب قالبهای شیشهای این است که به سرعت خنک میشوند و کار شمع سازی را آسانتر میکنند به همین دلیل در زمان صرفه جویی میکنند. برای ساخت شمع صاف و صیقلی بهتراست از قالب شیشهای استفاده شود. به طور کلی هنرمندان حرفه شمع سازی بر این باورند که قالبهای شیشهای به دلیل تولید شمعهای صاف، یکدست و صیقل و همچنین طول عمر بیشتر نسبت به سایر قالبهای پلاستیکی بهترین قالب هستند. قالبهای شیشهای، از عمر و دوام بسیار بیشتری نسبت به قالبهای سیلیکونی و فلزی برخوردار هستند. مهمترین ویژگی این قالبهای شمع این است که در حین جدا شدن از قالب نیاز به عامل آزادکننده ندارند. قالبهای درجه یکی هستند که میتوان از آنها برای ساخت شمعهای خیره کننده استفاده کرد.
معایب قالبهای شیشهای:
تنها ایراد این قالبها ساختار شکنندگی آنها است زیرا این قالبها بسیار ظریف هستند و تا دمای مشخصی از حرارت را میتوانند تحمل کنند. همچنین مستعد ترک خوردن و خراشیده شدن هستند. قیمت قالبهای شیشهای نسبت به قالبهایی با جنس پلاستیک و فلز بیشتر است.
ویژگی عمومی قالبهای شمع سازی
قبل از اینکه به ویژگی عمومی قالبهای شمع و معرفی آنها بپردازیم بهتر است ابتدا با خود شمع و ویژگیهای آن آشنا شویم. شمع یکی از قدیمیترین اختراعات بشر است که بیشتر برای روشن کردن محیط استفاده میشد. اما امروزه شمعها علاوه بر کاربردهای قدیم خود برای کارهای دیگری نیز استفاده میشوند. امروزه در بسیاری از منازل شمع به عنوان یک عنصر اصلی تزئینی در دکوراسیون استفاده میشود. گسترش استفاده از شمعها تنها محدود به استفاده از آن برای زیبایی نشده است و از انواع شمعها برای درمان بسیاری از مشکلات روحی نیز استفاده میشود. ساخت شمع در ابعاد و رنگ و طرحهای مختلف انجام میشود که برای ساخت هر کدام از این شمعها به وسایل و تجهیزات کافی نیاز است که یکی از این وسایل قالب است.
قالبها یکی از مهمترین وسایل شمع سازی محسوب میشوند. پارافین ذوب شده باید در یک قالب ریخته شود تا پس از سپری شدن مدت زمان لازم و در نهایت سفت شدن مایع به شمعی با شکل قالب تبدیل شود. قالبهای شمع سازی در انواع و اقسام مختلفی طراحی و تولید میشوند و جنسهای آنها نیز با یکدیگر متفاوت است. از جمله جنسهای این محصولات میتوان به قالبهای فلزی و سیلیکونی و یا شیشهای اشاره کرد. بهترین نوع قالبها، قالبهای شیشهای هستند. چراکه در این گونه ظروف، شمعهایی به دست خواهید آورد که از سطحی کاملا صاف و صیقلی برخوردار شدهاند. برخی دیگر از قالبها با جنس سیلیکونی و فلزی تولید شده و روانه بازار مصرف میگردند. قالبها در حالت معمول دارای سوراخی در کف و یا بالا هستند که به این عامل هم باید پیش از قرار دادن فتیله توجه کنید. این محصولات از اشکال متنوعی هم بهره بردهاند. بنابراین شما میتوانید یک قالب قلبی و یا استوانهای و یا دیگر اشکال برای ساخت انواع مختلف شمع استفاده کنید. هنگام انتخاب قالب شمعسازی، توجه به نوع موم مورد استفاده ضروری است. به عنوان مثال، بهتر است موم زنبور عسل در قالبهای فلزی ریخته شود زیرا به سرعت سفت می شود، در حالی که موم سویا برای قالبهای پلاستیکی یا سیلیکونی مناسبتر است زیرا جدا کردن آن از قالبهای فلزی میتواند سختتر باشد. برای آشنایی بیشتر با شمع و انواع قالبهای شمع سازی میتوانید از دوره آموزشی شمع سازی استفاد کنید.
سوالات متداول
علت ایجاد این مشکل، سرد کردن سریع شمع هست . شمع باید در دمای محیط به صورت طبیعی سرد شود و نباید به صورت مصنوعی و با خنک کردن سریع شمع را سرد کرد.
دلیل وجود حباب های روی شمع تکان ندادن قالب بعد از ریختن پارافین، وجود پرز و خاک درون قالب، قالب ریزی سریع، خشک نشدن کامل قالب هست.
قبل از قالب ریزی می توانید با سشوار قالب خود را گرم کنید و دمای دقیق پارافین در قالب ریزی را با دماسنج اندازه گیری کنید تا اشتباه نشود . صبر داشته باشید تا شمع، زمان سرد شدن طبیعی خود را سپری کند.
چسبندگی پارافین به اطراف قالب دلیل خارج نشدن شمع از قالب است. برای رفع این مشکل باید قبل از قالب ریزی درون قالب چرب شود و به صورت موقت در فریزر قرار دهید تا پارافین جمع شود و از دیواره قالب جدا شود.
دلیل ایجاد این مشکل تکان ندادن قالب بعد از ریختن پارافین، وجود پرز و گرد و خاک درون قالب، قالب ریزی سریع، خشک نشدن کامل قالب است. برای رفع این مشکل بعد از قالب ریزی، قالب را تکان دهید تا حباب ها بالا بیایند و خارج شوند . قبل از قالب ریزی درون قالب خود را تمیز کنید و همچنین هنگام قالب ریزی نه خیلی کند باشد و نه حیلی سریع . حتما با یک دستمال داخل قالب را کامل خشک کنید. ذره ای رطوبت هم وجود نداشته باشد.
یک دلیل میتونه داشته باشه اونم عدم تناسب ضخامت فیتیله با قطر شمع هست. برای جلوگیری از ایجاد این مشکل باید برای شمع های بزرگ، فیتیله ضخیم و برای شمع های کوچک فیتیله نازک استفاده کنید.