آنچه در این مقاله میخوانید
رنگ شناسی در معماری
– رنگ شناسی چه کاربردی دارد؟
– هر رنگ چه حسی را به ما القاء می کند؟
– اصول ترکیب رنگ ها چگونه است؟
برای خیلی از دوستان سوال پیش میاد که اصلا چرا باید رنگ ها را بشناسیم؟ در جواب باید گفت: کسی که از یک آموزش تخصصی رنگ شناسی استفاده کند تا رنگ ها را به خوبی بشناسد و بتواند به درستی در کنار هم ترکیب کند چندین امتیاز از رقیب های خودش جلو است که خروجی نهایی کارشان این حرف من را تایید می کند.
شناخت کلی رنگ ها در علم رنگ شناسی
رنگ های اصلی(primary colors):
رنگ های قرمز، آبی، زرد که بعنوان رنگ های اصلی نام برده می شوند، سازنده تمامی رنگ های دیگر در چرخهی رنگ هستند که شاید یکی از دلایل نام گذاری آن ها همین باشد. این رنگ ها را نمی توانیم از ترکیب رنگ های دیگه بسازیم.
رنگ های ثانویه(secondary colors):

رنگ های خنثی:(Neutral color)
الگوهای رنگ شناسی

الگو تک رنگ ها:(monochromatic)
در این مورد منظور از تک رنگ ها استفاده های مختلف از سایه روشن های یک رنگ و یا هم خانوادهی آن است. یکپارچگی یکی از مزایای استفاده این ترکیب بندی است اما از طرفی دیگر، این رنگبندی خطر کسل کننده کردن اتاق رو به همراه دارد، بنابراین جذاب ترین راه برای تکمیل، استفاده از طرحهای رنگی برای افزایش حرکت است. همچنین اضافه کردن بعضی از بافت های طبیعی یا فلزات برای افزودن بُعد به فضا مهم میباشد.

الگو رنگ های مشابه:(analogous)
گروهی از سه رنگ را شامل میشوند که در چرخه ی رنگ در کنار یکدیگر قرار دارند. این گروه را، یک رنگ فرعی به همراه دو رنگ اصلی تشکیل می دهند که غالبا رنگ فرعی از ترکیب دو رنگ اصلی به مقدار مساوی تشکیل می شود. در این الگو، قانون 60 30 10 به راحتی قابل اجرا میباشد که در ادامه درباره این قانون در رنگ شناسی بیشتر توضیح می دهیم.
الگو رنگ های سه گانه:(triadic)
در این الگو از رنگ هایی استفاده میشود که در چرخه ی رنگ با فاصله های سه تایی کنار هم قرار گرفتند. هارمونی در این مدل رنگ آنقدر زیاد است که حتی با رنگ های خاکستری و در کل با رنگ های کم رنگ هم ترکیب بشود همچنان پر تحرک است. استفاده از رنگ های زرد، آبی، قرمز مثال خوبی از این ترکیب بندی میباشد. برای استفاده در اتاق کودکان و اتاق بازی خوب است اما برای جلوگیری از شلوغی سعی کنید در محیط مجاور از رنگ های خنثی یا الگو تک رنگ استفاده کنید.

الگو رنگ های نیمه مکمل:(split complementary)
ترکیب بندی رنگ به صورت نیمه مکمل نوعی از ترکیب بندی مکمل به شمار میآید که علاوه بر رنگ اصلی از رنگ های مجاور رنگ مکمل خودش هم استفاده می کند این طرح رنگی همانند طرح رنگی مکمل دارای کنتراست بالایی است اما تنش کمتری به فضا منتقل می کند. میتوانید با اضافه کردن سایه و روشن ها تن های رنگی مختلفی از این ترکیب بندی بوجود بیاورید.
قانون 60-30-10

رنگ های سرد و گرم
