نحوه جوشکاری سقف ساختمان

مقدمه
جوشکاری یکی از کارآمدترین شغلها در ساختمان سازی است. از جوشکاری برای جوش دادن تیر و تیرچهها استفاده میشود که در ساخت سقف کاذب، شاسی کشی و… قابل استفاده است. در ادامه این مقاله با موما همراه باشید تا با جوشکاری سقف ساختمان بیشتر آشنا شوید.
جوشکاری و ساخت سقف کاذب
برای ساختن سقف کاذب از میله هایی برای زیرسازی استفاده میشود. این میله ها به تیرچهها و همچنین به یک دیگر جوش داده میشوند تا زیر سازی مناسبی برای ورقههای توری با روزنههای مستطيل شکل که به آنها چشمه میگویند آماده کنند و بعد از آن از گچ و سیمان و… استفاده میشود. سقفهای کاذب مناسب برای سیم ها و اتصالات و… هستند و به اصطلاح پوششی برای این اتصالات، لولهها یا سیمها تشکیل میدهند. به ساختن سقف کاذب و جوشکاری اتصالات آهنی سقف رابیتس کاری هم میگویند. در اصل رابیتس ها ورقههای توری شکل هستند که چشمههایی با سایزهای مختلف دارند.
اجزای تشکیل دهنده سقف کاذب
میلگرد آویز
میلگرد آویز اتصالات فلزی هستند که سقف کاذب را به تیرچهها و سقف اصلی متصل میکنند. برای صاف و یکسان بودن ارتفاع سقف کاذب باید این میلهها با دقت و هم اندازه برش بخورند سپس با استفاده از جوشکاری قوس الکتریکی به همراه الکترود روکش دار به سقف اصلی جوشکاری شوند. این میلگردها به دو صورت اجرا میشوند:
1. روش جوشی: همان طور که گفتیم یکی از روشهای اتصال میلگردهای آویز به سقف اصلی استفاده از جوش و جوشکاری است که در آن حداقل قطر میلگرد باید شیش سانتیمتر و طول جوش باید دو سانتیمتر باشد.
2. روش دفنی: برای سقف هایی از جنس کرومیت یا سقف های بتنی باید از روش دفنی هنگام ساخت سقف اصلی استفاده کرد. به خاطر این که سقفهای کرومیت و بتنی تحمل وزن سقفهای کاذب را ندارند و برای جوشکاری کردن میل آویزها طراحی نشدهاند و نمیتوان از روش جوشی برای آنها استفاده کرد.

نبشی ها
اتصال این میلگرد آویزها توسط نبشی ها باربری انجام میشود این نبشیها باید به اندازه شصت سانتی متر از همدیگر فاصله داشته باشند و همچنین استفاده از نبشیهای باربری در کنج ها و کنارههای سقف الزامیست.
میلگردهای فرعی
وظیفه میلگردهای فرعی نگه داشتن توری رابیتس است فاصله این میلگردها از همدیگر باید بیست و پنج سانتیمتر باشد. با استفاده از میلگردهای فرعی شکل کلی سقف کاذب نمایان میشود.
توری رابیتس
توری فلزی گالوانیزه با روزنههای مستطیلی شکل که به آن ها چشمه میگویند روی بیس و پایه ای که روی سقف جوش داده شده نصب میشوند. رابیتسها دارای سوتون یا به اصطلاح پل هایی هستند که از آنها برای نصب رابیتس استفاده میشود همچنین این پل ها ملاک ارزیابی رابیتس هستند البته وزن رابیتس هم یکی دیگر از ملاک های ارزیابی رابیتس میباشد.

نیرو های لازم برای اجرای سقف کاذب
- یکی از مهم ترین نیروهایی که نقش کاربردی در ساخت سقفهای کاذب دارد نیروی جوشکاری و افرادی هستند که در این زمینه مهارت دارند. به خاطر این که پایه و اساس سقفهای کاذب میلهها و رابیتسهایی هستند که با استفاده از جوش و جوشکاری به سقف متصل شده اند.
- نیروی رابیتس بندی: برای اجرای سقف کاذب شما به افرادی نیاز دارید که به طور منظم و تمیز رابیتس ها را نصب کنند چون این مرحله مهمی به حساب می آید چون در تمیزتر شدن کار نهایی تاثیر دارد.
- نیروی گچ کاری: بخش پایانی کار هم به افراد گچ کار، استاد کارهای مهار و باتجربه ختم میشود که وظیفه گچ کاری کردن و ساخت نما را بر عهده دارند.

جوشکاری سقف های شیروانی
سقفهای شیروانی که سطح شیب دار دارند و کاربرد آنها در فصل سرما معلوم خواهد شد آنها از نشستن برف و جمع شدن بارون روی سقف جلوگیری میکنند و معمولا از ورقههای فلزی گالوانیزه رنگ خورده و یا ورقه های چوبی و… برای ساخت آنها استفاده میشود.
برای ساخت سقفهای شیروانی از جنس گالوانیزه و فلزهای دیگر آنها را به همدیگر جوش میدهند و با قرار گرفتنشان کنار همدیگر ساخته میشوند و سطح شیب داری را تشکیل میدهند که از نشستن برف و جمع شدن بارون بر روی سقف خانه جلوگيري میکند. جوش کاری این سقفهای شیروانی فلزی به روش قوس الکتریکی با استفاده از منبع انرژی الکتریکی و تبدیل انرژی الکتریکی به حرارت و ذوب کردن الکترود انجام میشود.

جوشکاری سقف ساختمان با استفاده از روش قوس الکتریکی
برای جوشکاری سقفهای ساختمان بیشتر از روشهای جوشکاری قوس الکتریکی استفاده میشود برای مثال جوشکاری قوس الکتریکی با الکترود روکش دار، جوشکاری با استفاده از روش ترمایت وجوشکاری با قوس پلاسما و… این روش ها از مهم ترین ها و پر استفاده ترین روشهای جوشکاری سقف ساختمان هستند که در ادامه درباره هرکدام از آن ها توضیح خواهیم داد:
- جوشکاری با استفاده از الکترود روکش دار: الکترود روکش دار مواد مصرفی است که برای جوش دادن فلزات به همدیگر استفاده میشود. الکترود توسط یک منبع انرژی الکتریکی که برق را تبدیل به حرارت و گرما میکند ذوب میشود و قطعات فلزی را به هم دیگر جوش میدهد و همچنین روش مناسبی برای جوشکاری درزهای نازک تر است.
- جوشکاری با قوس پلاسما: جوش کاری قوس پلاسما یکی از روش های جوشکاری قوس الکتریکی است که در آن از دو نوع گاز بی اثر کمک گرفته میشود که اولین گاز باعث به وجود آمدن قوس پلاسما و یونیزه شدن جریان الکتریکی میشود و دومین گاز نقش محافظ قوس پلاسما را دارد در این نوع جوشکاری، انرژی و همچنین دما به جریان الکتریکی مصرف شده بستگی دارد و متغییر میباشد.
- جوشکاری ترمایت یا ترمیت: نوعی جوشکاری است که بیشتر شبیه به ریخته گری میباشد که برای جوش دادن اسکلت ساختمان مخصوصا قطعات بزرگ فلزی و… کاربرد دارد این نوع جوشکاری هزینه کمتری دارد البته برای قطعات بزرگ فلزی بسیار با صرفه میباشد استفاده از این روش برای جوشکاری درزهای ظریف تر یا قطعات کوچکتر به صرفه نمیباشد. یکی از مهمترین دلایل استفاده از این نوع جوشکاری برای قطعات فلزی محکم بودن این نوع جوش در برابر ضربه و سنگینی است.

نتیجه
برای جوشکاری سقف ساختمانها بیشتر از روش قوس الکتریکی با استفاده از الکترود روکش دار انجام میشود و بیشتر کارهای موجود، مربوط به اسکلت ساختمان، سقف های کاذب و شیروانی ها مربوط میشود.
دیدگاهتان را بنویسید