معرفی دستگاه جوش اینورتر

مقدمه
دستگاههای جوش قوس الکتریکی، معمولا ابعاد بزرگی دارند. بخصوص در تعمیرات مربوط به ساختمان که گاهی نیاز به استفاده از دستگاه جوش در منافذ باریکتر حس میشود. معمولا دستگاه جوشها سر و صدای بسیاری تولید میکنند که هم روی تمرکز جوشکار تاثیر گذار است و هم باعث آزار میشود.
همچنین اکثر این دستگاهها نیازمند جریانهای برق تک سه فاز و مستقیم است که برق شهری قدرت آن را نخواهد داشت. دستگاههای اینورتور برای جوشکاری در ساختمان مناسبتر هستند. اینورتورها ابعاد کوچکتری دارند، هنگام کار کردن سر و صدای بسیار کمی تولید میکنند، قابل حمل هستند و میتوانند جریان تناوب برق شهری را به جریان مستقیم تبدیل میکند. در این مقاله قصد داریم دستگاه جوشکاری اینورتر و ویژگیهای آن را بررسی کنیم؛ با موما همراه باشید.
دستگاه اینورتور چیست؟
قبل از هر چیز باید ببینیم که اینورتور چیست و چه کاربردی دارد. اینورتور به دستگاهی گفته میشود که برای فعالیتهای جوشکاری از آن استفاده میکنند. اما تفاوت آن با یک دستگاه جوش معمولی در تکنولوژی مورد استفادهی این دستگاه میباشد.
تکنولوژی که در ساخت اینورتر استفاده شده است، توانایی تبدیل جریان متناوب برق شهری را به جریان مستقیم و قویتر دارد. این به لطف برد الکترونیکی است که در آن استفاده میشود. همچنین اینورترها نسبت به ترانسفورماتورها، سبکتر کوچکتر و قابل حمل هستند و میتوان آنها را بخصوص در ساختمان سازی برای جوشکاری لولههای تاسیسات و همچنین جوشکاری اسکلت ساختمان یا رابیتس کاری بدون بروز مشکل برق یا آلودگی صوتی به کار گرفت.
نحوهی عملکرد اینورتر
عملکرد اینورتر به محض زدن دو شاخ به پریز برق شهری را که حدود 50 تا 60 HZ است را وارد منبع تغذیهی دستگاه میشود که با فرکانس میباشد. سپس قدرت برق را بالا برده و به KHZ تبدیل و سپس وارد مرحلهی بعد میشود.
در این مرحله جریان برق از حالت متناوب یعنی AC به DC که موج مربعی یا جریان مستقیم است تبدیل میشود و از مبدلهای هستهی فریتی عبور میکند و بعد از یکسو سازی جریان برای جوشکاری به کار گرفته میشود. این سیستم باعث میشود که در مصرف برق تا حد زیادی کاهش پیدا کند و از آسیب دیدن آن جلوگیری شود.
تکنولوژی دیگری که در اینورتور استفاده شده است نام دارد. این تکنولوژی همان سیستم تقویت فرکانس الکتریسیته است که موجب شده است اینورتور با برق شهری قابل استفاده باشد و همچنین دلیل اصلی کوچک بودن سایز اینورتور است. همچنین با بهره گیری از این تکنولوژی اتلاف انرژی در حالت بی باری و در زیر بار به حداقل خود رسیده است.

مزایای دستگاه اینورتور
اولین مزیتی که به مشاهدهی دستگاه اینورتور میتوان دید سبک بودن و کم حجمی این دستگاه است که آن را به راحتی برای جوشکار قابل حمل میکند بدون اینکه جای زیادی را اشغال کند. دلیل کوچکتر بودن آن هم بهینه سازی فضای مورد نیاز با استفاده از مبدلهای کوچکتر در داخل این دستگاه است. مبدلهای قدرتمند که با وجود حجم کم میتوانند برق مورد نیاز دستگاه را با استفاده از برق شهری فراهم کنند.
این ویژگی باعث میشود که در هر فضایی که پریز وجود داشته باشد بتوان به راحتی عمل جوشکاری را انجام داد. این ویژگی بخصوص برای ساختمانهای مسکونی مناسب است. یکی از مشکلاتی که دستگاههای جوشکاری با آن مواجهند، نوسانات جریان برق است. اینورتر با کمک منبع تغذیهی قوی خود و با کمک سیستم جدیدی که دارد توانسته این نوسانات را کنترل کند. همچنین قابل تنظیم بودن جریان خروجی با کمک درجه بندی و نمایشگر جریان باعث میشود که روند جوشکاری سریعتر و بهتر انجام شود.
جوشکاری قوس الکترونیکی بخصوص با استفاده از الکترودهای روکش دار همواره هنگام ایجاد حوضچهی مذاب با مشکل روبرو بوده است و قطعات ظریفتر را ذوب میکند. اما قابل تنظیم بودن مقدار جریان میتواند دمای حوضچهی مذاب را تا حد مناسب کاهش یا افزایش دهد و بدون آسیب یک فرآیند تمیز و بدون مشکل را برای جوشکاری فراهم کند.

معایب دستگاه جوشکاری اینورتور
با وجود به کار بردن تکنولوژی به روز و بهینه در اینورتور و ویژگیهایی که به واسطهی آن در این دستگاه ایجاد شده است، خالی از عیب هم نیست. اینورتورها به هر حال از از ترانسفورماتورها و رکتیفایرها قیمت بالاتری دارند. این در حالی است که شاید قدرت کلی آنها نسبت به دستگاه جوش معمولی پایین تر باشد.
همچنین عمر اینورتور به واسطهی وجود بردهای الکترونیکی و پیچیدگی که دارد پایین تر از یک رکتیفایر خواهد بود و بخاطر همین پیچیدگی نیاز به تعمیر تخصصی خواهد داشت که هزینه بر میباشد.

تفاوت اینورتر با رکتیفایرها
دستگاههای اینورتر با ویژگیهایی که دارند از قبیل نیاز به برق کمتر به واسطهی تقویت کنندهها، سبک و کم حجم بودنشان نسبت به رکتیفایرها برای جوشکاری تاسیسات کاربرد فراوانی دارند. همجنین میتوان میزان جریان الکتریکی خروجی را به طور دقیقتر در آنها تنظیم کرد. همچنین توان تبدیل جریان متناوب به مستقیم را نیز دارند که دلیل اصلی کم مصرف بودنشان است.
اما دستگاههای رکتیفایر ابعاد بزرگتری دارند، قدرت آنها به طبع بالاتر است ولی برق شهری جوابگوی آنها نیست و حمل رکتیفایر نیز به رحتی امکانپذیر نمیباشد. اما از طرفی بعضی فعالیتهای جوشکاری نیاز به قدرت بیشتر دارد که اینورتور از پس آن بر نخواهد آمد. با همین دلیل رکتیفایرها در صنعت بیشتر استفاده میشوند.

نتیجه گیری
دستگاههای جوش معمولی مانند تراسفورماتورها و رکتیفایرها از دستگاههایی هستند که به روش قوس الکترونیکی جوشکاری انجام میدهند و در ساختمان سازی و سایر صنعتها کاربرد دارند. اما از آنجایی که جوشکاری ساختمان در مناطق مسکونی فضایی بسته تر دارد حمل یک رکتیفایر در بعضی نقاط حتی امکانپذیر نیست که جوشکاری را بسیار سخت خواهد کرد.
اما جوشکاری با اینورتر در ساختمانهای که دارای شوفاژخانه هستند یا برای پکیجهای گرمایشی خود نیاز به لوله کشی دارند میتواند بسیار مناسب باشد. اینورترها ابعاد کوچکی دارند، سبک هستند و به راحتی قابل حمل میباشند. همچنین جریان آنها قابل تنظیم است که میتواند برای جوشکاریهای ظریف مورد استفاده قرار گیرد.
در مورد جریان برق نیز با برق شهری مشکلی ندارند و با کمک مبدلها برق مورد نیاز خود را تامین میکنند. اما اینورتورها نیز معایبی دارند که میتوان به قیمت بالاتر نیاز به تعمیر تخصصی، قدرت پایین تر نسبت به رکتیفایرها و این مشکلات اشاره کرد.
دیدگاهتان را بنویسید