معرفی جوشکاری کربن (CO²)

مقدمه
نقش جوشکاری در ساختمان سازی چه ساختمان اداری باشد و چه مسکونی، اهمیت بسیار بالایی دارد. جوشکاری به روش قوس الکتریکی هم از کاربردیترین روشهای جوشکاری است. جوش برق با کمک الکترود روکش دار یا جوشکاری آرگون که برای اتصال انواع فلز مناسب است و کیفیت بالایی دارد، همگی در ساختمان سازی کاربرد دارد.
از حفاظهای درب و پنجره گرفته تا نردههای راه پله و دربهای ورودی ساختمان بیا درب پارکینگ و حتی اسکلت فلزی ساختمان که با کمک جوشکاری قوس الکتریکی انجام میشود. یکی از شاخههای متداول جوشکاری که جزو همین روش است، جوشکاری کربن میباشد. جوشکاری کربن بجای آرگون از گاز CO2 استفاده میکند.
این گاز جزو عناصر فعال به حساب میآید که برای افراد مضر نیست و با نفوذ به عمق محل جوشکاری و از بین بردن جرقه هنگام عمل جوشکاری باعث میشود اتصال فلزات با دقت و تمیزی بیشتر انجام شود و جوش ناقصی انجام نشود. در این مقاله به بررسی جوشکاری کربن از جهات مختلف میپردازیم؛ با موما همراه باشید.
چرا از جوشکاری کربن استفاده میشود؟
گاز کربن در جوشکاری به عنوان محافظ استفاده میشود، همچنین این گاز میتواند با نفوذ به عمق فلز اتصال محکم و سطحی یکنواخت را به شما بدهد که از لازمههای اتصالات جوشکاری به شمار میرود. اما به دلیل اینکه گاز کربن در حوضچه مذاب هنگام جوشکاری باعث تغیرات در ساختار فلزاتی مانند برنج و آلومینیوم میشود بیشتر در جوشکاری فولاد یا استیل به کار میرود. با این وجود ویژگیهای دیگری دارد که جوشکاری کربن یا مگ را به یک گزینهی مناسب تبدیل کرده است.
1. هزینهی به صرفه برای جوشکاری
میان شاخههای مختلف جوشکاری قوس الکتریکی، جوشکاری برق معمولا سطح سوختگی زیادی دارد و جرقههای آن کیفیت اتصال را پایین میآورد و معمولا برای جوشکاری با کیفیت باید در چند مرحله جوشکاری شود. جوشکاری آرگون هم با وجود اینکه کیفیت بالایی دارد و در کمترین زمان میتوان کار را با آن پیش برد اما گاز آرگون گران است و در ترکیب با اکسیژن گاز سمی و تشعشعات خطر آفرین از خود ساتع میکند و هزینهی جوشکاری آرگون هم بسیار بالا است.
اما جوشکاری کربن هم گاز ارزانتری دارد و هم کیفیت جوش آن بسیار بالا و محکم میباشد. از آن گذشته در زمان کوتاه میتوان تعداد زیادی جوشکاری را انجام داد. دستمزد جوشکاری کربن هم نسبت به روشهای دیگر مقرون به صرفه است.

2. اتصال و جوش با کیفیت
هنگام جوشکاری مشکل جدی و نگران کننده انجام جوش ناقص است و یا اینکه اشتباه در جوشکاری باعث ذوب شدن قسمتی از فلز شود که کیفیت را پایین میآورد. یکی از ویژگیهای جوشکاری کربن این است که ضریب نفوذ گاز کربن بالا است و در ترکیب با قوس الکتریکی و سیم جوش میتواند حوض مذاب را به طور عمیق ایجاد کند و در نتیجه یک جوش مناسب و مستحکم را به ما خواهد داد.
همچنین به حداقل رساندن میزان جرقه و به حداقل رساندن اثر سوختگی روی فلز باعث میشود سطح جوشکاری بسیار یک دست و تمیز باشد. البته باید توجه داشت که همواره بهترین جوشکاری به مهارت جوشکار هم بستگی دارد.
3. کمترین میزان گاز سمی و کم خطر بودن کربن
گاز کربن نسبت به آرگون خنثی است و در واکنش با اکسیژن تبدیل به مونوکسید کربن میشود که در فضای باز مشکلی ایجاد نمیکند اما فضاهای بسته و بدون تهویه این گاز باعث آسیب ریه خواهد شد. با این وجود جوشکاری کربن نسبت به گاز آرگون فاقد اشعهی مضر برای بدن است و با کمک ماسک میتوان از وارد شدن گاز مونوکسید جلوگیری کرد. مشکل نور زیاد جوشکاری و نیاز به استفاده از عینک مخصوص برای جوشکاری نیاز است.

4. ایجاد چقرمگی بالا در جوشکاری
چقرمگی منطقهی جوش خورده به میزان ترکیب گاز مورد استفاده با اکسیژن و به حداکثر رسیدن میزان اکسیداسیون بستگی دارد که هرچه بالاتر باشد جوشکاری محکمتر انجام میشود. گاز کربن هم در ترکیب با اکسیژن و گازهایی که هنگام جوشکاری ایجاد میشود ضریب بالایی دارد که چقرمگی منطقهی جوش را بالا میبرد.
5. پایین ترین ضریب خطا در جوشکاری کربن
جوشکاری کربن حداقل میزان سوختگی را در منطقهی جوش ایجاد میکند. حوضچهی مذاب در جوشکاری کربن با کمک سیم جوشی که از طریق یک قرقره از داخل دستگاه تقویت میشود ایجاد شده و همزمان گاز کربن میزان نفوذ فلز سوم یعنی سیم جوش را بالا میبرد. به همین دلیل نقطهای بودن قسمت جوش خورده و ایجاد حداکثر دما برای سیم جوش باعث میشود تا میزان اثر سوختگی به کمترین حد خود برسد و خطای کار هم پایین تر باشد.

مقایسهی جوشکاری آرگون و جوشکاری کربن
جوشکاری آرگون از نظر سرعت و کیفیت اتصال بین فلزها یک روش مورد تایید و جهانی است و نمیتوان از ویژگیهای آن در جوشکاری گذشت. ترکیب گاز آرگون و قدرت جوشکاری آن بسیار بالا است و ویژگی مهمتر آن توان جوشکاری انواع فلزات با آرگون میباشد که در روش قوس الکتریکی یک نیاز جدی خواهد بود. اما اشعهی جوشکاری خطرات بسیاری دارد و اکسیداسیون گاز آن بسیار سمی میباشد. به همین دلیل استفاده از ماسک مخصوص و لباس مخصوص در جوشکاری و همچنین تحمل دمای بالای آن هنگام جوشکاری باید مورد توجه باشد.
جوشکاری کربن در مقایسه با جوشکاری آرگون از نظر کیفیت جوشکاری برابری میکند و گاهی از بعضی جهات مانند میزان سمی بودن گاز و یا درجه حرارت جوشکاری بهتر عمل میکند. همچنین هزینهی جوشکاری کربن یا مگ پایینتر است. اما با گاز کربن تنها میتوان آهن، فولاد و استیل را جوشکاری کرد که نسبت به آرگون بسیار محدودتر است. بیشتر این دو روش هر یک برای کارهای مخصوص استفاده میشود و هریک ویژگیهای خود را دارد.

نتیجه گیری
جوشکاری کربن یکی از گزینههای مناسب برای جوشکاری اسکلت ساختمان، ساخت حفاض، درب پنجره و این قبیل کارها است. هزینهی جوشکاری کربن مناسب ایست و همچنین عمل جوشکاری با کمک نفوذ پذیری این گاز و همچنین توان اکسیداسیون بالا باعث استحکام و چقرمگی بالا در اتصالات میشود که یک اتصال محکم و تمیز را انجام خواهد داد.
دیدگاهتان را بنویسید