رنگ شناسی چیست؟ + کاربرد آن در طراحی داخلی

آنچه در این مقاله میخوانید
رنگ شناسی چیست؟
دلیل اصلی این که رنگ ها وجود دارند وجود داشتن نور است. با عبور دادن نور از یک منشور میتوانید متوجه بشوید، این عمل باعث نمایان شدن همه رنگ ها میشود اما برای شناسایی بهتر رنگ ها آن ها را به سه دسته تقسیم میکنند.
رنگ های اصلی
به رنگ های زرد، آبی و قرمز رنگ های اصلی میگویند. تفاوت اصلی که رنگ های اصلی با دیگر رنگ ها دارند این است که، از ترکیب کردن رنگ های دیگر به وجود نمی آیند. در اصل این رنگ ها وجود دارند و رنگ های دیگر از ترکیب شدن این سه رنگ به وجود می آیند که جزو رنگ های فرعی یا رده دوم و سوم میباشند.
رنگ های رده دوم
رنگ های نارنجی، بنفش و سبز جزو رنگ های رده دوم هستند که از ترکیب شدن دوتایی رنگ های اصلی به دست می آیند. اگر هر سه رنگ اصلی با همدیگر ترکیب بشوند رنگ قهوهای را به وجود می آورند. نکته ای که در ترکیب رنگ ها باید مورد توجه قرار بگیرد مقدار هر کدام از رنگ ها در ترکیب است. رنگ ها باید مقداری برابر داشته باشند برای مثال در ترکیب رنگ آبی و قرمز اگر مقدار هر دو رنگ برابر نباشد، رنگی که به دست می آید به آبی یا قرمز گرایش دارد و جزو رنگ های رده سوم میشود.
رنگ های رده سوم
با ترکیب شدن رنگ های اصلی با رنگ های رده دوم شش رنگ به وجود می آید که به آن ها رنگ های رده سوم میگویند. این رنگ ها فيروزهای، پرتغالی، آبی بنفش، ارغوانی، سبز زرد و قرمز نارنجی هستند.

کار برد رنگ شناسی در طراحی داخلی چیست؟
وقتی شما رنگ ها را بشناسید میتوانید از آن ها به طور صحیح در کنار همدیگر استفاده کنید اینگونه خروجی کار شما بهتر و حرفهای تر است. برای مثال شناختن رنگ های مکمل و رنگ های متضاد در رنگ آمیزی ساختمان بسیار مهم است و به زیبایی و جلوه کار کمک میکند. توجه داشته باشید که کنتراست به معنای تفاوت رنگ ها است و به معنای تضاد نیست. در اصل تضاد نوعی از کنتراست است.
چگونه رنگ های مکمل را تشخیص بدهیم؟
یکی از راه های آسان و سریع کمک گرفتن از دایره رنگ ها است که با توجه به آن میتوانیم رنگ مکمل هر رنگی را پیدا کنیم. در صورتی که این دایره رنگی را نداشته باشید میتوانید با استفاده از یک روش تئوری رنگ مکمل را پیدا کنید. رنگ مکمل هر رنگی، یکی از رنگ های اصلی است که در ترکیب آن رنگ به کار نرفته است. برای مثال رنگ بنفش چون از ترکیب رنگ های آبی و قرمز به دست آمده پس رنگ مکمل آن آبی است.

چگونه رنگ هایی که باهم دیگر تضاد دارند را تشخیص بدهیم؟
معمولا رنگ های روشن و تیره یا رنگ های سرد و گرم با همدیگر تضاد دارند برای مثال رنگ سیاه یک رنگ تیره است و سفید یک رنگ روشن و به همین خاطر با همدیگر تضاد دارند از طرفی رنگ آبی یک رنگ سرد است و رنگ قرمز یک رنگ گرم و به همین خاطر با همدیگر تضاد دارند.
چگونه با به کار گیری کنتراست رنگ ها، ساختمان را نقاشی کنیم؟
تعریف کنتراست به طور ساده اختلاف بین روشن ترین و تیره ترین بخش یک تصویر را کنتراست میگویند که در اصل به معنای تفاوت رنگ ها است. روش های مختلف رنگ آمیزی با استفاده از کنتراست وجود دارد. برای مثال رنگ آمیزی سایه که رنگ دیوار از سمت تیره به سمت روشن میرود همچنین در رنگ آمیزی راه راهی و رنگین کمانی هم از کنتراست استفاده میشود.

استفاده از رنگ مشکی برای طراحی داخلی
رنگ مشکی یک رنگ تیره است که بسیار شیک و جذاب است. این رنگ فضا را کمی کوچکتر از آن چیزی که هست نشان میدهد. از این رنگ به همراه رنگ های خنثی مانند خاکستری، نقره ای و طلایی برای دکوراسیون داخلی استفاده میشود که جلوه زیبا و شیکی به خانه میدهد. وقتی از رنگ مشکی برای فضای خانه استفاده میکنیم فضای خانه تاریک تر میشود پس باید به نور پردازی درست و صحیح خانه هم توجه داشته باشیم. استفاده از رنگ مشکی برای دیوارها گزینه مناسبی است اما رنگ آمیزی سقف با رنگ مشکی باعث میشود فضای خانه زیادی تاریک بشود همچنین ارتفاع سقف از آن چیزی که هست کوتاه تر به نظر میرسد.

تاثیرات رنگ ها از نظر روانشناسی چیست؟
رنگ هایی که در روزمره به چشم ما میخورد هرکدام معانی خاصی دارند و تاثیراتی یکسان بر مغز انسان میگذارند. برای مثال رنگ قرمز، این رنگ یک رنگ گرم است که استفاده کردن از آن برای رنگ آمیزی خانه باعث میشود حس گرما و یا حس صمیمیت به محیط اعمال شود.
رنگهایی که در طیف رنگ آبی قرار دارند رنگ های سرد نامیده میشوند مانند رنگ های ارغوانی، سبز و آبی. رنگ های سرد حس آرامش و راحتی را به محیط اعمال میکنند و گاهی اوقات ممکن است معنی بی تفاوتی و بی اهمیت بودن را یاد آور شود.
- اثرات مثبت و منفی رنگ آبی: اثرات مثبت رنگ آبی در محیط شامل هوش، ارتباط، آرامش، خنکی، انعکاس میشوند. اثرات منفی هم شامل سردی و بی تفاوتی هستند
- اثرات مثبت و منفی رنگ قرمز: اثرات مثبت رنگ قرمز در محیط شامل قدرت، گرما، انرژی و هیجان میشوند. اثر منفی هم شامل خشم میشود.
- اثرات مثبت و منفی رنگ زرد: اثرات مثبت این رنگ در محیط شامل: دوستی، خلاقیت، اعتماد به نفس و خوشبینی میشوند. اثرات منفی هم شامل ترس و اظطراب هستند.

نتیجه گیری
به کارگیری دانش رنگ شناسی و روان شناسی رنگ ها باعث میشود محیط خانه رنگ آمیزی حرفهای تر و همچنین احساس راحت تر و بهتری داشته باشد. استفاده از رنگ های مکمل و رنگ های خنثی به همراه رنگ های مورد علاقه خود میتواند جلوه و زیبایی منحصر به فرد به محیط بدهد.
دیدگاهتان را بنویسید