رنگ شناسی در معماری چگونه است؟

مقدمه
رنگ هایی که ما در دنیای اطراف خود مشاهده میکنیم وجود ندارند در اصل نور دلیل وجود داشتن رنگ ها است. وقتی نور به یک جسم برخورد میکند آن جسم نور را بازتاب میدهد و بازتاب نور به چشم ما میرسد و باعث میشود ما جسم را رنگی ببینیم.
تاثیر رنگ ها در معماری بسیار زیاد است چون اولین چیزی که فرد در یک بنا به آن توجه میکند ابتدا فرم و سپس رنگ آن بنا است که به محیط احساسات مختلفی اعمال میکند و به آن روح میبخشد. در گذشته به کار بردن رنگ ها در نمای بیرونی بسیار رایج بود ولی امروزه از رنگ ها بیشتر برای معماری و طراحی داخلی خانه استفاده میکنند. در ادامه مقاله رنگ شناسی همراه با موما باشید تا با تاثیرات رنگ شناسی و ویژگی های آن بیشتر آشنا شوید.
فام چیست؟
فام خاصیت و بعدی از یک رنگ است که معلوم میکند آن رنگ در چه سلسله یا دسته ای قرار گرفته است. فام در اصل مشخص کننده اسم رنگ ها است البته بعضی رنگ ها که جزو رنگ های ترکیبی و فرعی هستند نام مجزا برای خود ندارند. تقریبا چیزی در حدود صد و پنجاه فام مختلف وجود دارد البته این رنگ ها به صورت مساوی و یکسان در طیف مرئی و قابل دید توزیع نشده اند.
درخشندگی رنگ چیست؟
درخشندگی یکی از ویژگی رنگ ها است که تیرگی یا روشنی یک رنگ را نشان میدهد. در جدول درخشندگی رنگ ها بیشترین درخشندگی را رنگ زرد دارد و کمترین درخشندگی را رنگ بنفش دارد.

اشباع رنگ چیست؟
اشباع یکی از ویژگی های رنگ است که بعضی مواقع آن را با کلمه شدت هم بیان میکنند. این ویژگی رنگ میزان خلوص رنگ را نشان میدهد. در اصل هرچی شدت رنگ بیشتر باشد رنگ هم خالص تر است.
تاثیر انواع رنگ ها در معماری
تاثیرات رنگ قرمز
استفاده از رنگ قرمز روشن میتواند صمیمیت خاصی به فضا بدهد رنگ قرمز و قرمز پر رنگ میتواند حس شور، هیجان و انرژی را به محیط بدهد و بسته به دکوراسیون داخلی حتی میتواند حس ترس یا خطر را هم به محیط اعمال کند.
تاثیرات رنگ نارنجی بر معماری
معمولا از رنگ نارنجی به عنوان رنگ مکمل استفاده میشود یا از آن در سقف ها استفاده میشود. اثرات مثبت این رنگ بر محیط اعمال حس آرامش، لذت و نورانی کردن محیط است. استفاده از نارنجی کمرنگ که درخشندگی بیشتری دارد برای محیط بسیار مناسب است. روشنایی و گرمای این رنگ حس تازگی و نشاط را به محیط میدهد.

تاثیرات رنگ زرد
رنگ زرد یکی از رنگ های اصلی در چرخه رنگ ایتن است که اثرات مثبت آن به محیط شامل خلاقیت و امید میشود. این رنگ درخشندگی بیشتری نسبت به سایر رنگ ها دارد و استفاده از آن برای معماری داخلی خانه باعث میشود محیط نورانی تر بشود.
تاثیرات رنگ سبز بر معماری چیست؟
رنگ سبز از ترکیب دو رنگ آبی و زرد به وجود می آید این رنگ همیشه نماد صلح، دوستی و آرامش بوده. استفاده از رنگ سبز برای دکوراسیون داخلی خانه گزینه زیبا و مناسبی است. رنگ سبز به محیط حس آرامش و امنیت را اعمال میکند. به کار گیری رنگ سفید به عنوان رنگ مکمل سبز در دکوراسیون داخلی خانه جلوه زیبا و منحصر به فردی به محیط میدهد همچنین از نظر روانشناسی رنگ ها، رنگ سبز همیشه در محیط اطراف ما در طبیعت و مکان های مختلف وجود داشته و به همین دلیل به انسان انرژی مثبت و آرامش میدهد.

تاثیرات رنگ بنفش در معماری چیست؟
رنگ بنفش که از ترکیب رنگ های آبی و قرمز به وجود می آید بسیار زیاد در دکوراسیون داخلی خانه ها به کار میرود. این رنگ حس آرامش و لطافت را به محیط القا میکند و رنگی مهیج و ماندگار است. رنگ های ارغوانی، زرد یا صورتی به همراه رنگ بنفش در دکوراسیون داخلی به کار میروند و به عنوان رنگ های مکمل بنفش شناخته میشوند. رنگ بنفش نسبت به سایر رنگ ها درخشندگی کمتری دارد و از نظر درخشندگی با رنگ زرد تضاد دارد.
تناسب رنگ در معماری داخلی چیست؟
اینکه رنگ ها در معماری داخلی با همدیگر تناسب داشته باشند و صرفا بر اساس زیبایی و علاقه انتخاب نشوند پارامتر مهمی به حساب می آید. میتوانید از چرخه رنگ ایتن و مطالب روانشناسی استفاده کنید تا متوجه شوید استفاده از چه رنگ هایی در کنار هم مناسب و زیباست.

روانشناسی رنگ خنثی در دکوراسیون داخلی
رنگ های خنثی را میتوان به همراه همه رنگ ها در معماری داخلی خانه استفاده کرد. رنگ های خاکستری، سفید، مشکی، طلایی، نقره ای، قهوهای و بژ رنگ های خنثی هستند که در ادامه تاثیرات آنها از نظر روان شناسی را توضیح میدهیم.
- رنگ سفید: سفید رنگی خالص و پاک است. با نمای ساده ای که دارد حس پاکی و تمیزی را به محیط میدهد
- رنگ مشکی: اگر دنبال یک رنگ لوکس برای طراحی داخلی خانه خود هستید رنگ مشکی گزینه مناسبی است. از نظر روانشناسی رنگ مشکی نماد قدرت، سکوت و ساکن بودن است. استفاده از رنگ سفید یا طلایی به همراه رنگ مشکی زیبایی منحصر به فردی به معماری داخلی خانه میدهد.
- رنگ خاکستری: خاکستری یکی از رنگ های خنثی است که نه آرامش بخش است نه اضطراب افرین البته از نظر روان شناسی رنگ این رنگ نماد عقل و اراده است همچنین از طرفی نماد بی طرفی و عدم وابستگی است.
- رنگ طلایی: رنگ طلایی از نظر روانشناسی رنگ نماد قدرت، ثروت و همچنین نماد انرژی معنوی است استفاده از رنگ طلایی و سفید یا طلایی و مشکی در دکوراسیون داخلی بسیار رایج است.

نتیجه گیری
در معماری داخلی آگاه بودن از روانشناسی رنگ و رنگ شناسی کمک فراوانی به شما خواهد کرد. استفاده کردن از رنگ ها از سر علاقه و زیبایی شاید در نگاه اول زیبا به نظر بیاید ولی در اصل حرفه ای و کامل نخواهد بود و در بلند مدت تاثیرات منفی بر محیط میگذارد. شما میتوانید با استفاده از چرخه رنگ ایتن رنگ هایی که مکمل همدیگر هستند را پیدا کنید و بسته به علاقه خود آن ها را در معماری داخلی خانه به کار ببرید یا از تضاد بین رنگ های سفید و سیاه، بنفش و زرد، آبی و قرمز و… استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید