رنگ شناسی ایتن چیست؟

آنچه در این مقاله میخوانید
- مقدمه
- چرخه رنگ ایتن چیست؟
- تاریخچه چرخه رنگی ایتن چیست؟
- کاربرد چرخه رنگی ایتن چیست؟
- سردی و گرمی رنگ چیست؟
- رنگ های مشابه در دایره رنگی ایتن :
- رنگ فعال و غیر فعال چیست؟
- رنگ های خنثی کدام رنگ ها هستند؟
- ویژگی رنگ های خنثی چیست؟
- تاثیر رنگ ها در ارگونومی چیست؟
- آیا رنگ هایی که ما استفاده میکنیم رنگ های ایده آل هستند؟
- نتیجه گیری
مقدمه
رنگ ها دارای معانی مختلف هستند که احساسات را به محیط انتقال میدهند و باعث میشوند فضا نشاط بیشتری داشته باشد. رنگ های مختلفی که در دنیای اطراف ما وجود داردند به چهار گروه تقسیم میشوند و در دایره ای به نام دایره رنگی ایتن جای میگیرند که در ادامه این مقاله آموزش رنگ شناسی در معماری درباره آن بیشتر توضیح میدهیم، پس همراه موما باشید.
چرخه رنگ ایتن چیست؟
چرخه رنگ ایتن دایره ای است که در مرکز آن سه رنگ اصلی آبی، قرمز و زرد وجود دارد. در دور دوم دایره رنگ های نارنجی، سبز و بنفش قرار دارند که از ترکیب شدن رنگ های اصلی به دست آمده اند. رنگ نارنجی از ترکیب قرمز و زرد، رنگ بنفش از ترکیب قرمز و آبی و رنگ سبز از ترکیب رنگ های آبی و زرد تشکیل میشود. رنگ های رده سوم شش رنگ هستند که از ترکیب رنگ های اصلی با رنگ های نارنجی، بنفش و آبی به دست می آیند. دلیل اصلی این که رنگ وجود دار و ما اجسام مختلف را با رنگ های مختلف مشاهده میکنیم وجود داشتن نور در محیط است.

تاریخچه چرخه رنگی ایتن چیست؟
اولین بار تعریف چرخه ایتن توسط نیوتون صورت گرفت. نیوتون با عبور دادن نور از یک منشور مثلثی شکل نور سفید خورشید را به طیف گسترده ای از رنگ ها تبدیل کرد ولی ابداع کننده دایره رنگی ایتن فردی به اسم یوهانس ایتن بوده. او فردی هنر مند، نقاش، نویسنده و مجسمه ساز بود. یوهانس ایتن در سال هزار و نهصد و هفتاد و شیش شروع به ابداع رنگ های مختلف کرد که این رنگ ها در چهار گروه مختلف دسته بندی میشدند. اما اصلی مهم ترین نکته این بود که رنگ های اصلی آبی، قرمز و زرد با ترکیب کردن رنگ ها ساخته نمیشوند و به طور طبیعی وجود دارند. اما بقیه رنگ ها از ترکیب این سه رنگ اصلی ساخته میشوند.

کاربرد چرخه رنگی ایتن چیست؟
با استفاده از دایره رنگی ایتن میتوان متوجه شد که چه رنگ هایی مکمل همدیگر هستند و چه رنگ هایی با هم تضاد دارند. همچنین با دانستن چرخه ایتن میتوانید رنگ های مورد نیاز خود را با یه رنگ اصلی آبی، قرمز و زرد بسازید. رنگ شناسی و دانستن چرخه رنگ ایتن در کار هایی مانند نقاشی و رنگ آمیزی ساختمان، طراحی داخلی خانه، صنعت پوشاک و… کاربرد دارد.
سردی و گرمی رنگ چیست؟
رنگ هایی که تمایل به رنگ آبی دارند را رنگ های سرد مینامند و رنگ هایی که تمایل به رنگ قرمز دارند را رنگ های گرم مینامند. رنگ های گرم، انرژی و نشاط را به محیط اعمال میکنند ولی رنگ های سرد، آرامش و حس خلاقیت را به محیط اعمال میکنند.

رنگ های مشابه در دایره رنگی ایتن :
رنگ های مشابه در این چرخه رنگ هایی هستند که به همدیگر نزدیک تر هستند. این رنگ ها به راحتی با هم ست میشوند و به اصطلاح مکمل همدیگر هستند. هارمونی که رنگ های متشابه با همدیگر به وجود میآورند بسیار زیبا است و استفاده از آن ها برای رنگ آمیزی ساختمان گزینه بسیار مناسبی است.
رنگ فعال و غیر فعال چیست؟
رنگ ها را میتوان در در دو گروه فعال و غیر فعال قرار داد. رنگ های فعال رنگ هایی هستند که انرژی بیشتری دارند و گرم تر هستند مانند قرمز، نارنجی و… اما رنگ های غیر فعال به رنگ هایی میگویند که به محیط آرامش میدهند و سرد تر هستند.
رنگ های خنثی کدام رنگ ها هستند؟
رنگ های خنثی رنگ هایی هستند که از آن ها میتوان به عنوان مکمل برای هر رنگی استفاده کرد. رنگ های مشکی، سفید، برنزی، بژ، شیری، طلایی، قهوه ای، نقره ای و خاکستری جزو رنگ های خنثی هستند. رنگ های خنثی هم دارای رنگ های گرم و سرد هستند که در ادامه توضیح میدهیم.
- رنگ های سرد و خنثی: سفید، نقره ای، شیری، خاکستری
- رنگ های گرم و خنثی: مشکی، طلایی، برنزی، بژ، قهوه ای.

ویژگی رنگ های خنثی چیست؟
رنگ های خنثی رنگ های بی طرف هستند یعنی میتوان آن ها را به همراه هر رنگی استفاده کرد. رنگ های خنثی نمایی کلاسیک و شیک دارند و استفاده از آن ها برای رنگ آمیزی خانه حس قدرت، رسمیت و زیبایی خاصی به محیط میدهد همچنین به خاطر انعطاف پذیری که دارند از آن ها برای دکوراسیون داخلی استفاده میشود.
تاثیر رنگ ها در ارگونومی چیست؟
تاثیر رنگ ها بر زندگی انسان بیشتر از آنچه که انسان ها فکر میکنند است. فقط قسمت کوچکی از آن دادن احساس به محیط، زیبایی یا تاثیر گذاشتن بر روح و روان انسان است. بر اساس تحقیق هایی که در زمینه روان شناسی رنگ ها و تاثیرات آن ها انجام شده متخصصان در این زمینه پی بردند که رنگ ها نه تنها بر روح و روان انسان بلکه بر ارگونومی و جسم انسان هم تاثیر میگذارند.
آیا رنگ هایی که ما استفاده میکنیم رنگ های ایده آل هستند؟
رنگ هایی که ما استفاده میکنیم رنگ ها خالص و همانند چرخه ایتن نیستند برای مثال طبق تئوری چرخه رنگ ایتن اگز رنگ هایی که مکمل همدیگر هستند مانند بنفش و زرد را با همدیگر ترکیب کنیم، رنگ خاکستری محض به وجود می آید. اما در واقعیت این گونه نیست چون رنگ هایی که ما در اختیار داریم مانند طیف نوری که از منشور ساطع میشود خالص نیست. پس اگر بخواهیم دقیق تر بگوییم حاصل ترکیب رنگ های بنفش و زرد خاکستری خنثی نمیشود بلکه خاکستری رنگین میشود.
نتیجه گیری
چرخه رنگ ایتن یک جدول است که رنگ ها را به سه دسته تقسیم کرده است. اولین دسته مربوط به رنگ های اصلی میشود که شامل رنگ های آبی، قرمز و زرد است. رنگ های دسته دوم از ترکیب دو به دوی رنگ های دسته اول به دست می آیند که شامل رنگ های نارنجی، بنفش و سبز میشود و رنگ های دسته سوم از ترکیب رنگ های دسته اول با رنگ های دسته دوم به دست می آیند. این دایره رنگی، چرخه رنگی ایتن نام دارد که اولین بار توسط نیوتون مطرح شد ولی بعدا توسط فردی به نام یوهانس ایتن در سال هزار و نهصد و هفتاد و شیش ابداع و مورد برسی قرار گرفت.
دیدگاهتان را بنویسید