رنگ آمیزی ساختمان با رنگ اکریلیک

مقدمه
در گذشته بیشتر از رنگ های پلاستیکی و روغنی برای رنگ آمیزی و نقاشی ساختمان استفاده میکردند ولی با وارد شدن رنگهای اکریلیک به بازار کار، نقاشی و رنگ آمیزی ساختمان دچار تحول شد. رنگهای اکرلیک رنگهایی هستند که از رزین، مواد شیمیایی، حلال آب یا حلالهای نفتی و… در ساخت آنها استفاده میشود رنگهای اکریلیک را میتوان بر روی سطوح مختلف استفاده کرد و این ویژگی رنگ اکریلیک را از رنگهای روغنی و پلاستیکی متمایز میسازد. برای رنگهای اکریلیک از دو نوع حلال نفتی و آب استفاده میشود با این حال این رنگها دارای غلظت بالایی هستند و به سرعت خشک میشوند.
این رنگ اولین بار در سال 1940 مورد استفاده قرار گرفت البته اولین نوع از رنگهای اکریلیک در فرمول ساخت خود از جیوه استفاده میکردند که باعث به وجود آمدن بیماریهای تنفسی می شود اما بعد از سال 2005 فرمول ساخت سالم تری برای این رنگ درست شد که آن را به رنگی سالم و سازگار با محیط زیست تبدیل کرد. اصلی ترین چیزی که در ساخت این رنگها به کار رفته است رزین به دست آمده از درختان است.
در ادامه این مقاله با تفاوت رنگ اکریلیک بر پایه آب و حلال نفتی در رنگ آمیزی ساختمان بیشتر آشنا می شوید؛ پس تا انتها با موما همراه باشید.
تفاوت رنگ اکریلیک بر پایه آب و بر پایه حلال نفتی
در رنگهای اکریلیک که برپایه آب هستند برای رقیق کردن رنگ از آب استفاده میشود که بوی کمتری نسبت به رنگهای اکریلیک با حلال نفتی دارد و با محیط زیست سازگارتر است اما رنگهای اکریلیک بر پایه حلال نفتی دارای بوی بیشتری است همچنین با طبیعت سازگاری ندارد.

مزایای استفاده از رنگ اکریلیک
- خشک شدن سریع: به خاطرغلیظ بودن، رنگ اکریلیک به سرعت پس از رنگ آمیزی خشک میشود
- قابل شست و شو بودن: رنگ اکریلیک با این که با آب حل میشود اما بعد از خشک شدن میتوان با استفاده از آب آن را تمیز کرد، در اصل این رنگ ضد آب است و محبوبیت زیادی بین مشتریان دارد.
- تنوع بالا: با وارد شدن رنگهای اکریلیک تنوع زیادی به بازار کار نقاشی و رنگ آمیزی ساختمان اضافه شد. طرح و رنگهای مختلف علاوه بر ویژگیهایی که رنگ اکریلیک دارد، باعث محبوبیت آن بین مشتریان شده.
- قابلیت اجرا بر روی تمامی سطوح: رنگ اکریلیک قابلیت اجرا بر روی تمامی سطوح را دارد فرقی نمیکند این سطوح گچی باشد بتنی باشد یا آجری باشد. از رنگهای اکریلیک نه تنها برای دیوارهای داخلی ساختمان بلکه برای سطوح خارجی ساختمان هم استفاده میشود.
- گرد و غبار را جذب نمیکنند: به خاطر ترکیبات استفاده شده در رنگ اکریلیک گرد و غبار را جذب نمیکند.
- استفاده شدن در مکانهای مختلف: از رنگ اکریلیک برای رنگ آمیزی دیوار استخرها استفاده میشود چون ضد آب و قابل شستشو هستند. برای رنگ آمیزی بر روی پارچه کفش و… هم از این رنگ استفاده میشود.
- سازگاری با محیط زیست: رنگ های اکریلیک بر پایه آب از رنگهایی هستند که با محیط زیست سازگار میباشند.
- بوی کمتر نسبت به دیگر رنگها: رنگهای روغنی به خاطر بخاری که از خود ساطع میکنند بوی ماندگاری دارند که بعد از خشک شدن رنگ هم در خانه میماند اما رنگهای اکریلیک بعد از خشک شدن بویشان از بین میرود.
- دوام و عمر بیشتر: به خاطر ویژگی انعطاف پذیری رنگ اکریلیک ترک نمیخورد و پوسته پوسته نمیشود همچنین مقاومت خوبی در برابر ضربه دارد.

معایب رنگ های اکریلیک
- تغییر رنگ: رنگهای اکریلیک بعد از خشک شدن کمی تیره میشوند و شاید رنگ نهایی آن چیزی که شما فکر میکنید نشود
- به خاطر سرعت خشک شدن رنگ اکریلیک باید مداوم برسها را مرطوب نگه دارید تا هنگام تمیز کردن برسها راحتتر تمیز بشوند.
- بر خلاف رنگهای روغنی که براقیت دارند رنگهای اکریلیک مات هستند
- در صورت درست رنگ نکردن لکههای رنگ بر روی دیوار میمانند چون این رنگها غلظت بیشتری نسبت به رنگهای دیگر دارند و به سرعت خشک میشوند.
نحوه استفاده از رنگ اکریلیک
قبل از شروع به کار ابتدا باید دیوار را از هرگونه گرد و غبار پاک کنیم و زیر سازی انجام بدهیم برای مثال باید جاهایی از دیوار که کنده شده یا ترک دارد را بتونه کاری کنیم تا بر روی دیوار حفره یا لکه های رنگ باقی نماند.
بعد از مراحل زیر سازی و تمیز کردن دیوار به سراغ رنگ آمیزی دیوارها با استفاده از قلمو، برس، غلطکهای معمولی یا طرح دار میرویم که بستگی به سلیقه مشتریان و طرح مورد نظرشان دارد همچنین به جای رنگهای اکریلیک میتوان از رنگهای لاتکس استفاده کرد که ویژگیهای مشابه به رنگ اکریلیک دارد.
برای بهتر شدن کار نهایی یک لایه رنگ به عنوان لایه زیرین و زیر سازی به دیوار زده میشود و بعد رنگ اکریلیک به دیوار اعمال میشود. معمولا از دو لایه رنگ استفاده میکنند تا دیوار به خوبی با رنگ پوشیده شود.

چگونه بفهمیم که چه مقدار رنگ برای ساختمان لازم است؟
برای اینکه مقدار رنگ مورد نیاز برای ساختمان را به دست بیاورید باید ابتدا دیوارهایی که میخواهید رنگ آمیزی کنید را اندازه گیری کنید سپس اندازه کل دیوارها را با همدیگر جمع کنید تا مساحت کل دیوارها به دست بیاید. برای خرید رنگ محیطهایی مانند طاقچه، و جاهایی که رنگ به آنها نمیخورد را از محاسبات خود حذف کنید. هنگام خرید رنگ همیشه مقدار بیشتری بگیرید تا سطوح اضافه پوشش داده شوند یا رنگ کم نیاید. در صورتی که قصد دارید چهار چوب درها یا سقفها را هم رنگ کنید باید اندازه آنها را هم در نظر بگیرید.

نتیجه
رنگهای اکریلیک از رنگهای مدرن و جدید به حساب میآیند که استفاده از آنها برای رنگ آمیزی ساختمانها بسیار رایج است. این رنگ ها نه تنها برای سطوح داخلی بلکه برای سطوح بیرونی ساختمان ها هم به کار میرود. ویژگیهای مختلف این رنگ مانند انعطاف پذیری، ضد آب بودن، مقاوم بودن در برابر ضربه، قابل شست و شو بودن، فاقد بوهای آزار دهنده و خشک شدن به آسانی باعث محبوبیت آن و مورد استفاده گرفتن توسط مشتریان میشود.
دیدگاهتان را بنویسید