دانسیته مناسب برای ام دی اف

مقدمه
دان سیته یا همان چگالی ماده برابر با جرم آن ماده به ازای حجم آن ماده است در اصل هرچه چگالی یا همان دان سیته بیشتر باشد جسم سنگین تر است به همین خاطر جنس چوب ام دی اف سنگین تر از جنس چوب نئوپان است چون دان سیته آن یا همان چگالی آن بیشتر از نئوپان است. ام دی اف ورقه فیبر با دان سیته متوسط است.
این به این معناست که دان سیته آن نه پایین است نه بالا، دان سیته متوسط دارد که بین پانصد تا هشت صد کیلو گرم برای هر یک متر مکعب است ولی اندازه استاندارد آن هفتصد و پنجاه کیلو گرم برای هر یک متر مکعب است. ماده اصلی ام دی اف که خرده چوب ها هستند چگالی زیادی ندارند اما در فرایند تولید و ساخت ام دی اف با ترکیب شدن با مواد دیگر مانند رزین، چسب و… دان سیته آن بیش تر میشود.
تا انتهای این مقاله با موما همراه باشید تا با دانسیته مناسب برای ام دی اف بیشتر آشنا شوید.
دان سیته محصولات بر اساس ابعاد مختلف
- ورقه ام دی اف با ضخامت بیست و پنج میلی متر: برای ضخامت بیست و پنج میلی متر حدودا از ششصد و پنجاه تا هفتصد کیلو گرم برای هر یک متر مکعب است
- ورقه ام دی اف با ابعاد 16*1830*3660 که دان سیته ورقه خام آن هفتصد و بیست تا هفتصد و سی است و دستگاه برش مناسب آن دستگاه سی ان سی است.
- محصولات با ضخامت هشت، ده و دوازده میلی متر : دان سیته ورق ام دی اف با این ضخامت، هفتصد و شصت تا هفتصد و هشتاد است.
بالا و پایین بودن جرم حجمی چوب
بالا بودن دان سیته و چگالی چوب دلیل بر مناسب بودن برای محیط و مرغوب بودن آن چوب نمیشود بلکه باید بدانیم در محیط های مختلف از چه نوع چوبی با چه چگالی باید استفاده کنیم پس باید هنگام انتخاب بهترین چوب برای یک مکان به آن سازه و به محیط توجه داشته باشیم.
حجم چوب
همیشه هنگام اندازه گیری دان سیته چوب و چگالی دقیق چوب باید رطوبت چوب را هم در نظر بگیریم معمولا رطوبت چوب را هنگام اندازه گیری چگالی آن ده تا پانزده درصد در نظر میگیرند به خاطر اینکه چوب همیشه دارای رطوبت است و این رطوبت بیشتر مواقع به محیط مربوط است اگر محیط رطوبت بیشتری داشته باشد رطوبت چوب هم بیشتر میشود.

چگالی ام دی اف با روکش
اینکه چگالی ورقههای ام دی اف چقدر است به ابعاد آن مربوط میشود اما جدا از ابعاد چیزی که به وزن ورقههای خام ام دی اف می افزاید مواد پرایمر است که با استفاده از آن بتونه کاری میکنند تا آن دی اف آب و رطوبت کمتری جذب کند تا آسیب نبیند وعمر بیشتر کند همچنین روکش های مختلف و رنگ هم به وزن ورقه ها می افزاید چون برای لایه های زیرین روکش ها از کاغذ و رنگ استفاده میشود و بعد از این مراحل ورقههای ام دی اف را روکش میکنند و این مواد و روکش به وزن این ورقهها می افزاید.
تفاوت چگالی ام دی اف و نئوپان
ورقه های ام دی اف دارای تراکم کمتری نسبت به ورقه های نئوپان است و این یکی از دلایلی است که ورقه های نئوپان سبک تر از ورقه های ام دی اف هستند. استفاده از خرده چوبهای بزرگتر و ترکیبات سبک تر برای ورقههای نئوپان هم یکی دیگر از دلایلی است که باعث شده سبک تر از ورقههای ام دی اف باشد.

تاثیر تراکم و چگالی در مقاومت ورقههای ام دی اف
اگر به مغزی چوب مصنوعی ام دی اف نگاه کنید ذرات ریز متراکم شده را میبینید که توسط فشار و گرما به صورت ورقههای ام دی اف شکل گرفته اند این تراکم و نزدیک بودن ذرات به همدیگر باعث مقاوم شدن ورقههای ام دی اف میشود نسبت ابعاد فیبرهای چوبی حدود صد میباشد این به این معناست که این فیبرها صد برابر طولانی تر از ضخامتشان میباشد. سطوحی که تراکم و چگالی بالاتری دارند در برابر سنگینی و آسیبهایی که به آنها وارد میشود مقاوم تر هستند
برای همین ورقههای ام دی اف مقاومت بیشتری نسبت به ورقههای نئوپان دارند و تحمل سنگینی بیشتری را دارند و شکم نمیدهند. همچنین این تراکم باعث میشود مقاومت بیشتری در برار آب داشته باشند همچنین وقتی از روکشهای گلاس برای ورقه های ام دی اف استفاده میشود تقریبا حساسیت آنها در مقابل آب از بین میرود و آب و رطوبت را کمتر جذب میکنند.

چگالی چوب های مختلف در کابینت سازی و نجاری
- چگالی چوب آگبا، پانصد و ده کیلو گرم در متر مکعب
- چگالی چوب سیب، ششصد و پنجاه تا هشتصد و پنجاه کیلو گرم در متر مکعب
- چگالی چوب زبان گنجشک، پانصد و چهل کیلو گرم در متر مکعب
- چگالی چوب صنوبر، چهار صد و بیست کیلو گرم در متر مکعب
- چگالی چوب راش، هفتصد تا نه صد کیلو گرم در متر مکعب
- چگالی چوب سرو، چهار صد و پنجاه تا پانصد و هفتاد کیلو گرم در متر مکعب
- چگالی چوب کاج، پانصد و ده کیلو گرم در متر مکعب است و به خاطر جنس نرم این چوب از آن برای ساخت ورقههای ام دی اف استفاده میکنند.

ورقههای HDF ورقه های چوبی با دانسیته بالا
HDF مخفف High Density Fibre board است که به معنای ورقههای فیبری با چگالی یا دانسیته بالا است این نوع تختهها چگالی هر یک متر مکعب شان حداقل هشتصد کيلو گرم است که بسیار مقاوم و سنگین تر از ام دی اف هستند و بیشتر برای کفپوشها و پارکتها استفاده میشوند. نوع چوب مصنوعی اچ دی اف برای کفپوشهای محیط داخل مناسب است اما برای محیطهای بیرون از خانه مناسب نیست به خاطر این که رطوبت را جذب میکند.
البته هنگام ساخت و تهیه این نوع چوب توسط گرما و فشار کمی روغن به آن اضافه میکنند تا جذب رطوبت کمتری داشته باشد توجه داشته باشید که این به معنای ضد آب بودن این محصول نیست همچنین به خاطر مستحکم بودن این نوع چوب میتوان از این محصول برای سایدینگ، لمینت و… استفاده کرد.
دیدگاهتان را بنویسید