جوشکاری اسکلت چیست؟

مقدمه
جوشکاری فرآیندی است که در آن دوقطعه فلزی به وسیله گرما و حرارت به هم دیگر متصل میشوند اسکلت ساختمانها و خانهها با استفاده از جوشکاری درست میشوند و به همدیگر متصل میشوند البته از پیچ و مهره و… هم برای اتصال فلزات در اسکلت ساختمان استفاده میشود اما مهم ترین نوع اتصال فلزات به همدیگر در اسکلت ساختمانها جوش و جوشکاری است. برای جوش دادن اسکلت های ساختمانی معمولا از انرژی برق برای جوش دادن فلزات استفاده میکنند، به همین خاطر بیشتر از قوس الکتریکی استفاده میشود.
جوشکاری به روش قوس الکتریکی به این شکل است که با اعمال یک جریان بزرگ بین فلز، جوش و فلز دوم یا فلز مبنا انجام میشود. هنگام جوشکاری اسکلت های ساختمانی و اسکات هایی که در زمینه ساخت و ساز استفاده میشود بیشتر مکان هایی مانند شیارها و گوشه ها مد نظر هستند و به جوش و جوشکاری نیاز دارند. در بین جوشکاری هایی که انجام میشود هفتاد تا هشتاد درصد به جوشکاری شیارها و ده تا پانزده درصد به جوشکاری گوشهها تعلق دارد.
در ادامه مقاله به جوشکاری شیارها و گوشه و انواع جوشکاری اسکلت ساختمان می پردازیم؛ پس با موما تا انتها همراه باشید.
جوشکاری گوشه و شیارها
جوشکاری شیارها
جوشکاری شیاری برای فلزاتی که اتصال لب به لب به همدیگر دارند یا اتصال T شکل دارند استفاده میشود برای انجام دادن جوشکاری شیارها آماده سازی فلزات بسیار مهم است در بعضی جاها سر قطعات قبل از جوش خوردن به همدیگر باید پخ شوند و بعد جوشکاری انجام شود. جوشکار به روق قوس الکتریکی نیازی به فشار ندارد و فلزات توسط جریان بزرگ که مواد را ذوب میکند به هم میچسبند.
جوشکاری گوشهها
جوشکاری گوشه نیاز به آماده سازی صفحات فلزی ندارد و معمولا در گوشه های که دو فلز زاویه قائم تشکیل دادند به شکل مثلثی روی سطح فلزات جوشکاری میشود همچنین از جوش تمام دور یا کام هم استفاده میشود به این صورت که دو قطعه در همدیگر چفت میشوند توس، سوراخها و… و دور آنها جوش داده میشود.

مواردی که هنگام جوشکاری اسکلت ساختمان باید به آن توجه کنید.
- تامین کردن برف دستگاه برای جوشکاری و تبدیل کردن برق به گرما و حرارت چون دستگاه جوش یک منبع جریان است نه منبع ولتاژ که بدون توجه به ولتاژ با اعمال جریان باعث ایجاد گرما و حرارت میشود و به این صورت برق را تبدیل به گرما میکند
- اتصالات تغذیه
- محافظ گاز، محافظ گاز برای محافظت از جوش و جوشکاری کردن فلزات است
- حتما بعد از جوشکاری اتصالات را چک کنید تا از خطرات احتمالی و خرابی هایی که ممکن است وجود داشته باشد جلو گیری کنید
- تمیز کردن محل جوش از هرگونه کثیفی، گرد و غبار و…
- جوشکاری قطعات باید از روی نقشه ها که مهندسی شده انجام شود تا کار به خوبی پیش برود و مشکلی پیش نیاید
- توجه داشته باشید قطعاتی که جوش میدهید به صورت عمودی قرار دهید تا سر آن بالا باشد و مشکلی برای قطعات جوش داده شده پیش نیاید

انواع جوشکاری اسکلت ساختمان
جوشکاری اسکلت ساختمان به طور کلی به دو دسته ذوبی و غیر ذوبی تقسیم میشود.
روش غیر ذوبی: نورد، فرا صوتی، اصطکاکی، انفجاری و مقاومتی. این پنج روش روشهای جوشکاری غیر ذوبی هستند.
روشهای ذوبی: روش جوشکاری ذوبی به چهار روش تقسیم میشود. الکترونی، لیزری، اکسی، گازی، قوس الکترونیکی.
در ادامه درباره هرکدام از روشها به صورت جداگانه و مختصر توضیح خواهیم داد.

جوشکاری قوس الکتريکی
متداول ترین روش جوشکاری برای اسکلت ساختمانها جوشکاری به روش قوس الکترونیکی است که خود به روشهای متعددی تقسیم میشود برای مثال جوشکاری با الکترود روکش دار یا جوشکاری با گاز الکترونیکی.
جوشکاری با الکترود روکش دار
از روشهای رایج جوشکاری جوشکاری با الکترود روکش دار است. برای انجام دادن این کار یک سر منبع جریان را به قطعه متصل میکنیم که به آن زمین دستگاه یا منفی میگوییم و سر دیگر را به الکترود متصل میکنیم و با ایجاد اختلاف پتانسیل باعث ذوب شدن الکترود و قطعه میشود و قطعات را به همدیگر جوش میدهد.

جوش زیر پودری
این نوع جوشکاری بسیار رایج و مناسب برای ورقههای بزرگ و ضخیم فلزی است. جوشکاری زیر پودری به این صورت است که به صورت اتوماتیک انجام میشود. ماده ای که ماده محافظ جوش نام دارد به صورت اتوماتیک لای درز ریخته میشود و قوس الکتریکی زیر پودر اعمال میشود که باعث جرقه زدن میشود. جوشکاری زیر پودری یک روش مقاوم و تمیز جوشکاری است که به صورت اتوماتیک انجام میشود.
جوشکاری قوس الکتریکی با گاز محافظ
برای جوشکاری با گاز محافظ از یک سیم لخت مفتول مانند استفاده میکنند که در اصل به جای الکترود استفاده میشود. و گاز های محافظی که مورد استفاده قرار میگیرند دو نوع آرگون و سی اُ دو یا کربن دی اکسید هستند. آرگون یک گاز غیر فعال و سی اُ دو یک گاز فعال به حساب می آید. در این روش کیفیت جوش و جوشکاری کیفیت خوب و بالایی است.
جوشکاری گل میخ
جوشکاری گل میخ با یک دستگاه مخصوص انجام میگیرد نام این دستگاه استود ولدر است برای جلو گیری از پاشش جوش از یک حلقه سرامیکی استفاده میشود.

نکات ایمنی جوشکاری اسکلت های فلزی
همیشه قبل از شروع کار باید وسایل را تهیه و از سلامتی آنها مطمئن شد تا هنگام کار، از پیشامد احتمالی و اتفاقات بد جلوگیری کرد. همیشه هنگام جوشکاری به خاطر این که احتمال پاشیدن جوش به اطراف هست و نور زیادی که هنگام جوشکاری منتشر میشود باید از عینکهای محافظ استفاده شود.
همچنین وسایل ایمنی دیگر مانند کلاه، دستکش و… هم بسیار اهمیت دارند و باعث بالا رفتن ایمنی کار میشوند. توجه داشته باشید که عملیات جوشکاری گرما و دمای زیادی ایجاد میکند و در روش ذوب از منابع تغذیه و انرژی برق برای جوشکاری استفاده میشود پس جوشکاری در مکان هایی که مواد منفجره و قابل احتراق وجود دارد ممنوع و خطرناک است.

نتیجه
در جوشکاری اسکلت از روشهای مختلفی استفاده میشود اما دو روش کلی وجود دارد یکی جوشکاری ذوبی و جوشکاری غیر ذوبی در روشهایی که در جوشکاری ذوبی استفاده میشود از منبع تغذیه و قوس الکتریکی برای عملیات جوشکاری استفاده میشود.
دیدگاهتان را بنویسید