تفاوت MDF و نئوپان چیست؟

آنچه در این مقاله میخوانید
مقدمه
MDF مخفف Medium Density Fibre board است که به معنای تخته فیبر با چگالی متوسط است. چگالی متوسط یعنی جرمی بین پانصد تا هشت صد کیلوگرم بر متر مکعب دارد. فرایند تولید چوب مصنوعی ام دی اف به این شکل است که تکه چوبها را به صورت فیبر در میآورند و با موادهای دیگر مانند چسب و… ترکیب میکنند سپس این الیاف را با پرس کردن و گرما شکل میدهند و روکش میکنند.
با موما همراه باشید تا با تفاوت ام دی اف و نئوپان بیشتر آشنا شوید.
تفاوت های ام دی اف و نئوپان
ام دی اف به خاطر داشتن چگالی متوسط و کیفیت بیشتر قیمت بالاتری نسبت به نئوپان دارد دارد اگر دقت کرده باشید مغز چوب ام دی اف دارای زرههای ریز تر است که به همدیگر فشرده شدند و به سادگی شکسته یا جدا نمیشود اما مغزی چوب نئوپان دارای زرههای درشت تر است که در بعضی جا ها فاصله بین این زره ها افتاده است و مقاومت کمتری نسبت به ام دی اف دارد. به تخته های نئوپان chip board میگویند که به معنای تختههای چوبی کیفیت پایین است البته یک نوع چوب بر پایه نئوپان وجود دارد که به آن لترون گفته میشود. لترون دارای مغزی چوب نئوپان و روکش ام دی اف است.
- لترون یا نئوپان در برابر فشار شکم میدهند و نمیتوانند مقاومت زیادی از خود نشان دهند و همچنین در برابر آب بسیار حساس هستند. اگر در مجاورت آب باشند و خیس شوند یا رطوبت داشته باشند به سرعت باد میکنند.
- نئوپان از تکههای درشت تر و خرده چوبهای درشت تر درست شده و فرق آن با ام دی اف را نمیتوان از روی روکش فهمید شاید بتوان با مقایسه کردن وزن آنها نسبت به یکدیگر فهمید که کدام ورق ام دی اف و کدام نئوپان است اما در صورتی که امکان وزن کردن نباشد باید با نگاه کردن به مغزی چوب فهمید که کدام یک نئوپان و کدام یک ام دی اف است. ام دی اف از خرده چوبهای ریز تر ساخته شده.
- کاربرد نئوپان برای ساخت تخت، بوفه دکوری و وسایلی به این شکل است گرچه به خاطر کم قیمت تر بودن و سبک تر بودن آن را در کابینت سازی هم استفاده میکنند مانند جنس چوب لترون که مغزی چوب آن از جنس نئوپان است ولی روکش ام دی اف دارد.

مزایای نئوپان
- نئوپان سبک است و جابه جایی و کار کردن با آن نسبت به ام دی اف راحت تر است سبک بودن این نوع چوب به خاطر پایین بودن تراکم آن است.
- نئوپان هزینه کمتری دارد، یکی از اصلی ترین دلایل استفاده از نئوپان در ساخت کابینت ارزان قیمت بودن آن است
- مناسب برای ساخت تخت، مبل، بوفه دکوری
معایب نئوپان
- جنس چوب نئوپان مقاومت کمی در برابر فشار دارند و اگر فشار بیش از حد به آنها وارد شود شکم میدهند یا به سرعت میشکنند
- در برابر آب مقاومت بالایی ندارد و در صورت خیس شدن آب را جذب خود کرده و باد میکند به همین خاطر خیلی ها از آن برای ساخت کابینت استفاده نمیکنند
- عمر کوتاهی دارد و به مرور زمان حتی اگر مورد استفاده هم قرار نگیرد پوک و فاسد میشود.

مزایای ام دی اف
- دارای طرح و رنگهای مختلف است که برای استفاده در کابینت سازی بسیار پرکاربرد و زیباست
- دارای مقاومت و استحکام نسبتا بالا و خوب
- امکان استفاده از روکش ضد آب های گلاس و… برای ام دی اف
- مقرو به صرفه بودن برای ساخت کابینت نسبت به متریالهای دیگری مانند فلز و چوب طبیعی.
- از فیبر های ریز ساخته شده به طوری که قطعات و تکههای چوب در مغزی تخته و لبهها معلوم نیست
- سطح آن بسیار صاف و بدون هیچ تراشهای است.
معایب ام دی اف
- کار کردن با ام دی اف سخت تر است به این خاطر که وزن آن کمی زیاد است و جابه جایی و کار کردن با آن سخت میشود این سنگینی به خاط بالا بودن تراکم تختههای ام دی اف است.
- حساسیت در برابر آب، ام دی اف هم در برابر آب حساس است اما مقاومت آن در برابر آب نسبت به تخته چوبهای نئوپان بیشتر است البته این مشکل را میتوان با استفاده از روکشهایی مانند های گلاس یا روکشهای ملامینه تا حدی حل کرد.

لترون (Letron)
اگر بخواهیم به صورت ساده در باره لترون توضیحی بدهیم میتوانیم بگوییم لترون همان نئوپان است که روکش شده حال این روکش میتواند کاغذی یا ملامین باشد. روکش کاغذی ابتدا در صنعت کاغذ اختراع شد و به سرعت در صنایع دیگر مانند مبل سازی و روکش تخته های ام دی اف یا نئوپان و… رواج یافت
- لترون با روکش کاغذی : این روکش ها معمولا برای ورقه های خام لترون استفاده میشود و برای روکش اصلی پیشنهاد نمیشود چون در برابر آب و ضربه توسط اجسام آسیب میبیند بهتر است از روکش ملامینه برای لترون استفاده شود که کارایی و کیفیت بیشتری داد و در مورد آن در ادامه توضیح خواهیم داد.
- لترون با روکش ملامینه : روکش کردن لترون با ملامینه، کار دشوار و تخصصی است و به همین خاطر کارخانه جات تولید ام دی اف، نئوپان و لترون و… خودشان تخته های چوبی را با دستگاه های مخصوص روکش میکنند و به مشتریان ارائه میدهند. در سراسر جهان از روکش های ملامین بیشتر از هر روکشی استفاده میشود.

نتیجه
تراکم ام دی اف بیشتر از تراکم نئوپان است و به خاطر همین ورقه های ام دی اف از ورقههای نئوپان سنگین تر هستند. چگالی ام دی اف متوسط است و این به این معناست که جرم هر یک متر مکعب آن بین پانصد تا هشت صد کیلو گرم است البته استاندارد این جرم برای یک متر مکعب هفتصد و پنجاه کیلو گرم است.
همچنین مقاومت ام دی اف بیشتر از نئوپان است چه در برابر آب چه در برابر فشار اما نئوپان اگر خیس شود یا رطوبت داشته باشد باد میکند و خراب میشود همچنین در برابر فشار و سنگینی هم شکم میدهد و استفاده از آنها برای ساخت کابینت بیشتر به خاطر سبک بودن و ارزان قیمت بودن آن است. از نئوپان در ساخت تخت، مبلمان، میز و بوفه دکوری استفاده زیادی میشود.
دیدگاهتان را بنویسید