تفاوت های میان جوشکاری ذوبی و جوشکاری غیر ذوبی

آنچه در این مقاله میخوانید
مقدمه
جوشکاری در صنعتهای مختلف و فعالیتهای مختلف از جمله ساختمان سازی، ساخت فضاپیما، کشتی، هواپیما، خودرو سازی و صنعتهای مختلف کاربرد دارد. اکثر افراد جوشکاری را به شکل جوشکاری با الکترود و یک دستگاه کوچک که مخصوص این کار است به خاطر دارند. اما این تنها یک روش از جوشکاری میباشد که در گروه جوشکاری ذوبی و قوس الکتریکی دسته بندی میشود. جوشکاری به روشهای غیر ذوبی هم انجام میشود و مفهوم غیر ذوبی یک نام کلی برای این روش است که خود شامل شاخههای مختلف میشود. در این مقاله آموزش تخصصی جوشکاری میخواهیم با تفاوتهای جوش ذوبی و غیر ذوبی آشنا شویم، پس همراه موما باشید.
ویژگیهای جوشکاری ذوبی
در روش جوش ذوبی فرآیند جوشکاری بین دو فلز با کمک ایجاد یک حوضچهی مذاب به وسیلهی حرارت انجام میشود. اگرچه جوشکاری ذوبی روشهای متفاوتی دارد ولی معمولا در این روش از الکتریسیته و اتصال آن به دو قطعه ایجاد میشود و روشهای دیگر نیز وجود دارد که تنها از گاز و حرارت مستقیم برای ذوب کردن و جوشکاری استفاده میکنند.
ویژگیهای جوشکاری ذوبی بیشتر بخاطر قابل حمل بودن آن در فعالیتهای مختلف به کار گرفته میشود. تجهیزات جوش ذوبی در روش قوس الکتریکی شامل یک دستگاه اینورتور، و کپسول گاز آرگون یا کربن است و جوش برق حتی فاقد کپسول میباشد و از الکترود روکشدار استفاده میشود. این ابزار در بیشتر شرایط قابل استفاده است و به همین دلیل میتوان از آن در صنعت ساختمان بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
در روشهای دیگر جوش ذوبی مانند جوشکاری لیزر تجهیزات پیچیدهتر است و در موارد خاص در صنعت ساختمان قابل استفاده خواهد بود. اما جوش ذوبی با لیزر در فرآیندهای گستردهتر کاربرد دارد. جوشکاری با گاز هم مانند جوشکاری کاربیت و جوشکاری با گاز اکسیژن و هیدروژن بیشتر در صافکاریها و خودرو کاربرد دارد.

جوشکاری غیر ذوبی
به طور کلی فرآیند جوشکاری مربوط به یکی شدن فلزات و پیوند مولکولی بین ذرات هر فلز میباشد. به همین دلیل جوشکاری لزوما با کمک حرارت و استفاده از یک فلز سوم برای پر کردن منافذ نیازی ندارد. جوشکاری غیر ذوبی هم اگرچه روشهای مختلفی دارد اما در آن بدون دخالت مستقیم حرارت فرآیند جوشکاری انجام میشود. جوشکاری غیر ذوبی با کمک فشار و یا ایجاد اصطکاک و یا جوشکاری مقاومتی و فشار بین دو لایه فلز انجام میشود و پیوند بین دو قطعه شکل میگیرد.
در روش غیر ذوبی میتوان بدون نیاز به گاز یا تجهیزات برای ذوب، انواع فلزات را در مدت زمان کمتر و بدون احتیاج به فلز سوم برای ذوب کردن به هم جوش داد. اما مشکل اصلی در دستگاههای مورد استفاده است که اکثرا قابل حمل و جابجایی نیستند، به همین دلیل بیشتر در کارخانههای صنعتی و تولیدی برای تولید انبوه به کار گرفته میشوند.

کاربرد جوشکاری ذوبی در ساختمان سازی
جوشکاری ذوبی از جنبههای مختلف در ساختمان سازی نقش حیاتی دارد. اسکلتهای فلزی ساختمان که جزو بهترین نوع اسکلت ساختمان است، با کمک جوش ذوبی ساخته میشود و این روش جوشکاری بخاطر قابل حمل بودن تجهیزات و ایجاد پیوندهای محکم بین تیرچههای فلزی با کمک جوشکاری بسیار کاربرد دارد. البته ساختمانها و بیمارستانهایی که زد زلزله ساخته میشوند به اسکلتهای متفاوتی احتیاج دارند که علاوه بر جوشکاری از بلبرینگهای مخصوص و همچنین اسکلتهایی که با پیچ و مهرههای بزرگ به هم متصل میشوند ساخته خواهد شد.
همچنین اسکلتهایی که از بتن مسلح استفاده میکنند به اندازهی اسکلت فلزی به جوشکاری احتیاج پیدا نمیکنند اما به طور کلی نقش مهمی برای این فرآیند بخصوص در اسکلت ساختمان وجود دارد.
در سایر مراحل ساختمان سازی نیز استفاده از جوشکاری ذوبی در ساختمان به صورت مستقیم و غیر مستقیم دخیل خواهد بود. برای مثال رابیتس کاری و گچکاری به استفادهی ظریف از جوشکاری احتیاج دارد. نردههای راه پله و نردهی تراس با کمک جوشکاری و پیچ و مهره ساخته میشود. اینها تنها بخشی از کاربرد جوش ذوبی در ساختمان سازی است.

کاربرد جوشکاری غیر ذوبی در ساختمان
چند سال اخیر در ساختمانهای نوساز از لولههای آب پلی وینیل استفاده میشود و این لولهها با کمک جوشکاری غیر ذوبی و یک دستگاه مخصوص به هم متصل میشوند. این یک نمونه از این جوشکاری در ساختمان است.
اما بیشتر موارد استفاده از جوشکاری غیر ذوبی در ساختمان به صورت غیر مستقیم انجام میشود. به شکلی که در ساخت دربهای زد سرقت، ساخت درب و گاو صندوقهای امنیتی بانکها و بخصوص نردهها و درب و پنجرههایی که از جنس آلومینیوم هستند جوشکاری غیر ذوبی کاربرد بیشتری دارد. اما استفادهی مستقیم در ساختمان از روشهای غیر ذوبی متداول نیست و صرفهی اقتصادی هم ندارد. دلیل اصلی آن هم بزرگ بودن دستگاهها است و در ساختمان نیاز به تجهیزات قابل حمل میباشد تا کار سریعتر و با کیفیت پیش برود.
نتیجه گیری
جوشکاری صرفه نظر از روشهایی که برای اینکار استفاده میشود. تنها با پیوند مولکولی در میان دو فلز میتواند انجام شود. به همین دلیل لزوما نیازی به استفاده از حرارت برای ذوب کردن و جوشکاری نیست. روشهای مختلف برای جوشکاری فلزات هم با علم به این موضوع بسیار متداول است که بسته به ویژگی هر یک در فعالیتهای مختلف استفاده میشود. معمولا جوشکاری را در دو گروه مختلف دسته بندی میکنند. جوشکاری ذوبی و غیر ذوبی، در ساختمان سازی جوش ذوبی به دلیل داشتن تجهیزات قابل حمل متداولتر است اما روش غیر ذوبی هم به طور غیر ذوبی در ساختمان استفاده میشود.
دیدگاهتان را بنویسید