بررسی تئوری و هارمونی رنگ

آنچه در این مقاله میخوانید
مقدمه
آیا میخواهید در مورد هماهنگی رنگها و ترکیب رنگهای هماهنگ بیشتر بدانید؟
تئوری رنگ چیست؟
سمبولیسم و هارمونی رنگ چیست؟ چقدر با سمبولیسم رنگها آشنا هستید؟
هماهنگی رنگ باعث به وجود آمدن چه طرحهایی میشود؟
تفاوت رنگ اصلی با دیگر رنگها چیست؟
با تا انتهای این آموزش رنگ شناسی در معماری با موما همراه باشید تا به همه این سوالات پاسخ داده شود.
تئوری رنگ شامل بسیاری از تعاریف، مفاهیم و کاربردهای طراحی است. سه دسته اساسی از تئوری رنگ وجود دارد که منطقی و مفید هستند: چرخه رنگ، هماهنگی یا هارمونی رنگ و زمینه نحوه استفاده از رنگها. در ادامه این مباحث را بررسی میکنیم.
رنگ چیست؟

تئوری رنگ چیست؟
تئوری رنگ هم علم و هم هنر استفاده از رنگ است. این تئوری مجموعهای از قوانین و دستورالعملهایی است که طراحان برای برقراری ارتباط با کاربران از طریق هارمونی رنگ و طرحهای رنگی جذاب در رابطهای بصری استفاده میکنند. برای انتخاب بهترین رنگها هر بار، طراحان از چرخه رنگ استفاده میکنند. تنهای مختلف به سه دسته تقسیم میشوند: رنگهای اصلی، رنگهای ثانویه و رنگهای سوم.
- رنگهای اولیه زرد، قرمز و آبی هستند. اینها رنگهای اصلی هستند زیرا نمیتوانند با مخلوط کردن رنگهای دیگر با یکدیگر ایجاد شوند. در عوض، تمام رنگهای دیگر از این سه رنگ به وجود میآیند.
- رنگهای ثانویه نارنجی، سبز و بنفش هستند، زیرا از ترکیب رنگهای اصلی تشکیل میشوند.
- رنگهای سوم: زرد-نارنجی، قرمز-نارنجی، قرمز-بنفش، آبی-بنفش، آبی-سبز و زرد-سبز هستند. این رنگها، رنگهای ثالثیه هستند زیرا از ترکیب یک رنگ اصلی و ثانویه با هم ایجاد میشوند.

چرخ رنگ
اصطلاح چرخ رنگ، سازماندهی شماتیکی از رنگهای اولیه، ثانویه، سوم و رنگهای دیگر است که میتوان از سه رنگ اصلی ایجاد کرد و هماهنگی رنگها را بهتر نشان میدهد. رنگهای اصلی به طور مساوی در اطراف چرخه رنگ قرار دارند. چرخ رنگ دایرهای است که به قسمتهای متعددی تقسیم میشود که در کل سه بخش هستند. همه رنگهای اصلی در قسمتهایی با فاصله مساوی از یکدیگر قرار میگیرند. در بین رنگهای اصلی رنگ ثانویه قرار دارد. در بین رنگهای اصلی و ثانویه، رنگ های سوم قرار دارند.
سمبولیسم رنگ
تئوری و هارمونی رنگ نیز به نمادگرایی و معنا میپردازد. این احساسات و حالاتی است که ما با رنگهای خاصی ارتباط برقرار میکنیم. در حالی که میتوان برای هر رنگ به عمق بیشتری رفت، در اینجا تئوری نمادگرایی اولیه برای برخی از زنگهای کلیدی وجود دارد.
- رنگ قرمز: رنگ عشق، آموزش، خشونت، خطر، خشم و ماجراجویی است که در برخی از فرهنگها، قرمز نماد خوش شانسی میباشد.
- رنگ زرد: بیشترین توجه را در طیف رنگ جلب میکند. معانی مختلفی دارد از شادی و خلاقیت گرفته تا ترسو، احتیاط و خیانت. زرد، در برخی از فرهنگها، با خدایان مرتبط است.
- رنگ آبی: رنگی است که در بین مردم بسیار پرطرفدار است و در معنای آن تقریبا مخالف قرمز است. سایههای مختلف اهمیت متفاوتی دارند، رنگ آبی نماد اعتماد، آرامش و وقار است.
- رنگ سبز: از ترکیب زرد و آبی ساخته شده است. سبز به طور جهانی با طبیعت مرتبط است و به عنوان رنگ خوش شانسی و بدشانسی شناخته میشود.
- رنگ بنفش: از ترکیب قرمز و آبی ساخته شده است. گرانترین رنگ، بنفش است که اغلب هالهای ماوراء طبیعی دارد. همچنین میتواند معانی دوگانهای داشته باشد، از روشنفکرانه و باوقار گرفته تا منحط، مجلل یا حتی نماد عزاداری.
- رنگ نارنجی: از ترکیب دو رنگ قرمز و زرد ساخته شده است. نارنجی پر جنب و جوش، سالم و ساینده است. بنابراین، آن را به یک رنگ بسیار قطبی تبدیل میکند.

هارمونی رنگ
هارمونی رنگ را میتوان بهعنوان چیدمان دلپذیر بخشها، چه موسیقی، شعر، رنگ و یا حتی یک بستنی تعریف کرد. در تجارب بصری، هارمونی رنگ چیزی است که برای چشم خوشایند است. بیننده را درگیر میکند و یک حس درونی نظم و تعادل در تجربه بصری ایجاد خواهد کرد. وقتی چیزی هماهنگ نیست، یا خسته کننده و یا بی نظم است انسان را دچار آشفتگی میکند این معنی هارمونی نیست.
به این معنی که هارمونی و هماهنگی رنگها یک تجربه بصری میباشد و آنقدر ملایم است که بیننده را درگیر نمیکند، زیرا مغز انسان اطلاعات کم تحرک را رد میکند. یا ممکن است یک تجربه بصری باشد که آنقدر با زیادهروی و آشفتگی همراه است که بیننده طاقت دیدن آن را ندارد. مغز انسان آنچه را که نمیتواند سازماندهی کند، آنچه را که نمیتواند بفهمد را رد میکند.
کار بصری مستلزم ارائه یک ساختار منطقی است. هارمونی رنگ باعث ایجاد علاقه بصری و حس نظم میشود. به طور خلاصه، وحدت شدید منجر به تحریک کمتر میشود و پیچیدگی شدید منجر به تحریک بیش از حد میشود. هارمونی رنگ یک تعادل پویا است.
- رنگهای مشابه: رنگهای مشابه هر سه رنگی هستند که در یک چرخ رنگ دوازده قسمتی کنار هم قرار میگیرند. به عنوان مثال: سبز، زرد-سبز و زرد.
- رنگهای مکمل: اینها هر دو رنگی هستند که مستقیما در مقابل یکدیگر قرار دارند. به عنوان مثال: زرد-سبز و قرمز-بنفش.
- طبیعت: این طرح بر این تئوری کار میکند که اگر رنگها با هم در طبیعت یافت شوند، میتوان آنها را با هم استفاده کرد. طبیعت نقطه عزیمت عالی را برای هماهنگی رنگها ایجاد میکند.
- رنگهای سه گانه: یعنی رنگهایی که به طور مساوی در اطراف چرخه رنگ قرار گرفتهاند. برای مثال: قرمز، آبی و زرد یا نارنجی، سبز و بنفش.
- رنگهای هارمونی مرکب: یعنی تنوعی از طرح رنگ مکمل.
- طرح رنگ مکمل دوگانه: در این طرح از دو رنگ ثانویه با دو رنگ اصلی متضاد استفاده میشود. در هنگام استفاده از این رنگها، دقت میشود که هر چهار رنگ دارای ارزش و شدت یکسانی نباشند و یک رنگ بر طرح غالب باشد.

جمع بندی
در تئوری رنگ، هارمونی رنگ به ترکیب زیبا و هماهنگی رنگها بر اساس روابط هندسی در چرخه رنگ اشاره دارد. به طور کلی تئوری رنگ یک ساختار منطقی برای رنگ به عمل میآورد. در این مقاله به چند نمونه از هماهنگی رنگها مثل مکمل، مشابه، هارمونی مرکب، ترکیب رنگهای سه گانه و… اشاره شد که امیدواریم مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید